Antena Meniu Search
x

România nu este în recesiune şi nici nu riscă, dă asigurări Mugur Isărescu. Cum explică creşterea inflaţiei

Românii trebuie să îşi calculeze bine bugetul în 2024. Taxele şi impozitele introduse anul acesta de Guvern au reaprins inflaţia. După ce ieri, Institutul Naţional de Statistică a confirmat creşterea galopantă a inflaţiei, în urmă cu scurt timp, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a venit şi cu explicaţiie.   

de Redactia Observator

la 15.02.2024, 13:35

Vezi și

"Avem într-adevăr o anumită creștere a indicelui prețurilor de consum, efect statistic nefavorbail în cazul energiei electrice și majorarea unor taxe indirecte. Prețurile mărfurilor alimentare au reprezentat în continuare principalul factor cu o influență dezinflaționistă. Rată anuală a inflației se va menține pe o traiectorie generală de scădere". 

Mugur Isărescu a fost întrebat joi, într-o conferinţă de presă, cât de aproape este România de recesiune. 

“Nu suntem pe recesiune. Nu cred că suntem nici în direcţie. Din grafic o să vedeţi că cu consum în creştere, ar fi fost posibil, să zicem, dacă nu se atrăgeau banii europeni, dar văd că merg destul de bine. Deci investiţiile merg, consumul este în creştere, creditul şi-a revenit, încetinire de creştere economică am avut, dar recesiune înseamnă câteva trimestre de scădere a Produsului Intern Brut şi cifre mari, adică nu 0,1 sau... Deci nu avem recesiune şi nu vedem, nu avem această prognoză”, a declarat guvernatorul BNR.

El a precizat că sunt mai multe definiţii ale recesiunii, iar una dintre acestea susţine că ai recesiune dacă sunt două trimestre cu scădere chiar dacă aceasta este una uşoară. 

Pe acelaşi subiect

“Sunt mai multe definiţii ale recesiunii, că ai o recesiune dacă ai două trimestre cu scădere, chiar dacă este uşoară, dar sper să nu ajungem nici acolo. Există o problemă, dar nu o discutaţi la noi, există o problemă cu corecţia datelor statistice. Eu sunt, să zic aşa, conjuncturist vechi. Înainte de 89, făceam conjunctura economiei Statelor Unite şi apăreau corecţii de cifre şi după şase trimestre. Mă urecheau şefii de atunci, ”Ce faci maestre, te joci cu cifrele?” Nu eu, statistica americană. Sunt neserioşi. Nu e uşor să calculezi corect cifrele statistice din astea agregate, globale, mai pot să apară corecţii, dar nu văd, eu nu văd recesiune”, a explicat Mugur Isărescu.

BNR a redus la 4,7% prognoza de inflaţie pentru finalul lui 2024

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere, la 4,7%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, de la 4,8% în noiembrie, şi anticipează că aceasta va ajunge la 3,5% la sfârşitul lui 2025, potrivit datelor prezentate joi de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"Ce arată prognoza? Că rata anuală a inflaţiei se va menţine pe o traiectorie generală de scădere, cu această întrerupere temporară în ianuarie anul curent, însă ritmul dezinflaţiei este anticipat să încetinească semnificativ pe parcursul anului următor şi o să mai explicăm de ce acest lucru. Avem, se observă, datele sunt trimestriale şi în consecinţă creşterea inflaţiei de la începutul anului 2024 nu este atât de pronunţată, pentru că se referă şi la februarie şi martie şi deci creşterea din ianuarie va fi diminuată, categoric.

Dar apoi traiectoria este categoric în jos, nu diferă foarte mult, pe datele noastre sunt 1 - 2 puncte procentuale faţă de traiectoria anterioară. Ea a fost revizuită descendent pe parcursul anului 2024 şi revenirea în intervalul ţintei, la limita superioară, este prognozată pentru 2025", a spus Mugur Isărescu, la prezentarea Raportului trimestrial asupra inflaţiei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri economice » România nu este în recesiune şi nici nu riscă, dă asigurări Mugur Isărescu. Cum explică creşterea inflaţiei