Cât vom plăti impozit pe un apartament de 2 camere în 2024. Este cea mai mare creștere din ultimii ani
De la anul vom plăti impozite mai mari pentru apartamente, terenuri şi maşini. Creşterea va fi de aproape 14%, cât a fost inflaţia pe anul trecut. Măsura a fost deja adoptată în toate marile oraşe.
De Mădălina Chiţac la 02.10.2023, 19:26De la un an la altul, contribuţiile către stat tot cresc.
- Mădălina Chiţac, reporter Observator: Codul Fiscal prevede ca taxele şi impozitele locale să se indexeze cu rata inflaţiei de pe anul fiscal precedent. Aşa că pentru 2024 ne aşteptăm la o majorare a taxelor şi impozitelor cu 13,8%, adică rata inflaţiei din 2022. Şi e cea mai mare creştere din ultimii ani.
Vom plăti mai mult la impozitele pentru case, maşini sau terenuri. Şi locurile de parcare vor fi mai scumpe.
Anul viitor, bucureştenii vor plăti un impozit pe proprietate majorat cu aproape 14%
- "Reforma" jocurilor de noroc, adoptată în şedinţa de joi a Guvernului. Ciolacu declară război companiilor care...
- Cresc din nou taxele şi impozitele. Cât va trebui să plătească de la anul un şofer bucureştean pentru maşina sa
- Micii ar putea ajunge un moft pentru români. Preţurile la carnea autohtonă, din ce în ce mai mari
- Românii îşi iau concediu pentru a plăti taxele. În România digitalizată, statul la coadă e sport naţional:...
Pentru o garsonieră, impozitul va creşte de la 144 de lei, la 164 de lei pe an. Pentru un apartament cu două camere, taxele vor fi cu 30 de lei mai mari, adică 220 de lei, iar pentru unul cu 3 camere, peste 330 de lei pe an.
Proprietarii maşinilor cu o capacitate cilindrică de până în 1.600 cm cubi vor achita aproape 60 de lei, iar pentru autoturismele de 2.000 cm cubi, impozitul va ajunge la 250 de lei. Cei cu maşini puternice vor plăti aproape 3.000 de lei pe an.
Şi locul de parcare de reședință va fi mai scump, tot cu 14 la sută. Va costa aproape 350 de lei, la periferia Capitalei, şi circa 700 de lei, în zona centrală. Ca şi până acum, cine scapă de obligaţiile fiscale în primele trei luni din an, va beneficia de o reducere de 10%.
Nu doar în Bucureşti se vor majora taxele, ci şi în Iaşi, Constanţa, Braşov, Cluj sau Timişoara
- Carmina Nițescu, director Primăria Timișoara: Pentru un apartament cu 50 de metri pătraţi dacă în 2023 contribuabilul noastru plătea 208 lei, în 2024 va plăti 236 de lei.
- Dan Schwartz, analist economic: Toate creşterile de impozitare se regăsesc în preţurile de consum. Salariile, în perioada inflaţionistă, nu pot ţine pasul cu ritmul de creştere a preţurilor. Deci puterea de cumpărare scade.
Creşterile de taxe şi impozite sunt adoptate de fiecare admnistraţie locală în parte. Şi cum e nevoie de mai mulţi bani la buget, e de aşteptat ca în toate localităţile să se întâmple asta.
- Gabriel Biriș, expert în fiscalitate: Valoarea banului nu este aceeaşi. Valoarea leilor de astăzi nu este aceeaşi cu valoarea leilor de acum 10 ani. Este nevoie de ajustarea valorii impozitului în funcţie de deprecierea banilor, ca ele să reprezinte la fel an de an, să aibă aceeaşi putere de cumpărare.
Majorările însă nu acoperă neapărat găurile din buget. Economiştii spun că pe măsură ce taxele şi impozitele cresc, gradul de colectare pentru aceste contribuţii scade.