Antena Meniu Search
x

Video Românii îşi iau concediu pentru a plăti taxele. În România digitalizată, statul la coadă e sport naţional: "E nevoie de zile libere să rezolvi"

Tu unde ţi-ai făcut concediul? La ghişeu, am putea răspunde noi, românii. Oricât de ridicol sună, să ştiţi că e un lucru demonstrat în statistici. Ne pierdem o zi de concediu pe an, la coadă, la ghişeele statului. Şi nici măcar aşa nu reuşim să ne rezolvăm problemele. Este vina oamenilor, spun autorităţile publice, pentru că nu ştiu să folosească serviciile online.

de Redactia Observator

la 29.09.2023, 18:02

Vezi și

7 din 10 români pierd o zi din vacanţă ca să îşi rezolve problemele cu statul. Unii vin zile la rând la ghişeele de taxe şi impozite locale sau la birourile de evidenţă a populaţiei. "Ai nevoie de zile libere să rezolvi. De câte ori mergeam dura foarte mult. Ba ne lipsea un act, ba nu aveam dosarul complet. Ne punea pe drumuri. Ne reprogramam", spune o femeie. "Am venit sa inscriu masina si din cate am văzut doamna de aici a gresit actele, a făcut doar o parte din contract si cam atât", spune un bărbat.

Jumătate din operaţiunile solicitate încă se fac fizic, la ghişeu

În România digitalizată teoretic, aproape nimic nu se poate rezolva online, se plâng oamenii. "Se pierde foarte mult timp când totul se poate face pe computer, pe tabletă sau pe telefonul mobil. Mai putin persoanele mai in varstă care nu dispun de cunostintele necesare", spune un bărbat. În Sectorul 6 al Capitalei, toate serviciile de taxe şi impozite s-au mutat online. Chiar şi aşa, mulţi preferă să se prezinte fizic la ghişeu în continuare. "Eu mi-am schimbat domiciliul si am vrut să văd dacă mai figurez cu datorii in Sectorul 5. Cred că puteam face asta şi online, dar nu ştiam paşii", spune un tânăr.

"Mi se pare trist pt că numai cine nu vrea să depună online vine exclusiv la ghiseu. Pe partea de plăti de exemplu avem 60% dintre plăti rezolvate online, de la distanţă. Toate info sunt disponibile acolo, suma de plată, tipul obligatiei, detalii despre bunurile impozabile. Nu există niciun motiv să vină la ghiseu", a declarat Mihai Văideanu, director Direcţia de Taxe şi Impozite Locale Sector 6. Jumătate din operaţiunile solicitate încă se fac fizic, la ghişeu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Românii îşi iau concediu pentru a plăti taxele. În România digitalizată, statul la coadă e sport naţional: "E nevoie de zile libere să rezolvi"