Ce ambalaje vor valora de fapt 50 de bani la returnare? La ce trebuie să fie atenți românii atunci când vor să își primească banii înapoi
Românii s-au apucat să strângă sticle goale în balcon, în speranţa că, peste câteva zile, fiecare va valora 50 de bani. Oficialii spun că e inutil, din 30 noiembrie vor putea fi returnate contra cost doar recipientele care au o anumită etichetă. Mai exact logo-ul returo.
De Alin Stan la 09.11.2023, 19:34Cu sticlele pe balcon, oamenii încep să fie responsabili şi să recicleze. De fapt speră atunci să primească 50 de bani pe fiecare recipient. Din 30 noimebrie intră în vigoare sistemul de garanţie-returnare. Doar că, niciunul din aceste peturi nu are sigla RetuRO.
Ce ambalaje vor valora de fapt 50 de bani la returnare?
Tânără: Le strânge mama. Le pune într-o pungă şi le reciclează pur şi simplu.
Femeie: Borcane separat, sticle şi sticle de plastic separat.
- Condițiile în care românii vor primi 50 de bani / PET reciclat. Ministrul Mediului: Niciun motiv să fie strânse...
- Planul de reciclare pus la cale de o comună mică. Câţi bani oferă pentru frigiderele sau televizoarele donate
- Cu câte sticle a venit un tânăr la centrele de reciclare. Primește 50 de bani pe una: "Pentru noi contează să...
- Românii au dat năvală la aparatele de reciclat de la Kaufland. Câţi bani primesc pe un PET
Explicatia oficialilor de la merdiu e clară.
Mircea Fechet, ministrul Mediului: Am auzit că unii cetăţeni strâng aceste ambalaje cu speranţa că vor primi cei 50 de bani este bine să le spunem să nu le strângă nici în balcon, nici în cămară pentru că acele ambalaje nu vor putea să genereze suma de 50 de bani câtă vreme nu s-a plătit garanţie pentru ele.
Julia Leferman, RetuRO: Începând cu luna decembrie vor apărea la raft aceleaşi produse, dar cu o etichetă modificată. Etichetele noi vor avea inclus logo-ul SGR care menţionează că este un ambalaj cu garanţie. Vor avea un cod de bare nou.
Practic, clientul merge la supermarket şi dă cu 50 de bani mai mult decât acum pe fiecare sticlă de băutură. Ulterior, după golirea ambalajului, va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare ale comercianţilor. Va primi banii înapoi sub formă de bon pe care îl poate folosi la cumpărături.
Nicolae Drimbu, Head of Innovation supermarket: Clientul va face acelaşi proces. La final pe bon are un sumar a ceea ce a reciclat, iar acest ticjhet este mijloc de plată la casele de marcat in noricare dintre magazinel noastre.
Sticlele ce vor putea fi reciclate sunt cele de până în 3 litri, de apă, băuturi răcoritoare, bere, vin sau băuturi spirtoase. Nu intră in program cele de lapte, iaurt sau ulei şi nici "bag in box-urile". Supermarketurile au implementat deja de doi ani propriile automate de reciclare, acestea fiind dotate cu scannere pentru noile etichete.
Nicolae Drimbu, Head of Innovation supermarket: Pe eticheta produsului va exista simbolul RetuRo, ambalaj returnabil. Echipamentele sunt configurate să recunoască noua etichetă. Doar acele ambalaje vor fi acceptate.
Sunt deja asociaţii de proprietar care recilcează ambalajele, iar locatarii plătesc pentru asta o taxă. Practic oamenii care arunca la tomberoanele de recilat nu isi vor primi inapoi cei 50 de bani, ba chiar vor avea cheltuieli in plus
Mihaela Stefănescu, administrator complex: Pentru majorarea tarifelor am primit notificări de la firmele de salubritate, iar pentru fuziunea aceasta nu am primit nicio notificare.
Julia Leferman, RetuRO: În momentul in care ambalajul nu mai ajunge la punctele de colectare organizate de către comercianti, ci la punctele de gunoi, consumatorul își pierde dreptul de a recupera această garanţie.
În România se recicleaza doar 30% din plasticul folosit.