Ce este salariu brut, salariul net şi cum se calculează
Românii care activează în câmpul muncii au auzit măcar o dată termeni precum contract de muncă, salariu brut şi net, concediu de odihnă, concediu medical sau preaviz, însă mulți dintre angajați nu cunosc toate aspectele importante care sunt asociate cu afacerile. Iată, care sunt diferenţele între salariul brut şi salariul net.
De Redactia Observator la 02.06.2023, 13:07În câmpul muncii, termenii "salariu brut" și "salariu net" sunt întâlniți frecvent, deși mulți români nu știu care sunt diferențele exacte între aceștia. Termenii descriu două concepte total diferite, dar care sunt foarte importante atât pentru angajatori, cât și pentru angajați.
Salariul brut și salariul net
Salariul brut reprezintă cheltuielile pe care un angajator le are cu fiecare angajat în parte şi care includ plata angajatului, adica salariul net sau banii "în mână", dar şi taxele şi impozitele datorate de angajat statului, şi anume:
- Asigurări Sociale, 25%
- Asigurări Sociale de Sănătate, 10%
- Impozitul pe venit, 10%
Chiar dacă de plata acestor taxe se ocupă angajatorul, el face acest lucru în numele angajatului. Singura obligaţie a angajatorului către bugetul de stat este contribuţia asiguratorie pentru muncă (CAM), în valoare de 2.25% şi care nu este inclusă în calculul salariului brut.
Salariul net se obţine după ce din salariul brut se scad taxele şi impozitele mai sus menţionate şi reprezintă remuneraţia care ajunge la angajat pentru serviciile prestate.
În general, oamenii sunt interesaţi de salariul net pe care îl oferă angajatorul, nu de cel brut, motiv pentru care cunoaşterea corectă a acestui concept este foarte important.
Salariile sunt reglementare legal în aproape toate statele, pentru a se evita eventuale abuzuri din partea angajatorilor şi pentru a se asigura un trai decent pentru fiecare angajat.
În acest sens, există un salariu minim legal, numit salariul minim brut pe economie, care obligă angajatorii să nu ofere remuneraţii mai mici decât prevedea legea.
În ultimii ani, salariul minim pe economie în România a crescut constant. În 2022, acesta este de 2550 de lei brut, adică 1524 de lei net. Deşi este o remuneraţie comparabil mai mică decât cele din vestul Europei, aceasta este, totuşi, mai mare decât în 2021, când salariul minim net a fost de 1386 de lei, iar cel brut de 2300 de lei.
Salariul brut versus net
Atunci când vă aflaţi în faza de recrutare şi sunteţi întrebat ce salariu vă doriţi, în general, se discută despre salariul net, urmând ca ulterior HR-ul să trimita contractul de angajare care conţine pe lângă clauze, regulament, salariul brut. Acesta este salariul pe care îl câştigaţi pentru o lună de muncă.
În anul 2022 salariul minim brut în România este de 2550 de lei. După ce se reţin de către angajator taxele obligatorii catre stat, veţi rămâne cu un venit net de 1524 de lei.
Valoare impozite catre stat
- 638 de lei către CAS 25% reprezentând asigurarea socială
- 255 de lei către CASS 10% reprezentând asigurarea de sănătate
- 133 de lei impozitul pe venit 10%
Cu alte cuvinte 45% din salariu brut minim pe economie, mai exact suma de 1026 de lei reprezintă taxe şi impozite obligatorii către stat.
Salariu brut este cel specificat în contractul individual de muncă şi reprezintă salariul net plus contribuţiile obligatorii pentru muncă.
Angajatorul plăteşte şi el la rândul lui contribuţia asiguratorie de muncă care este în valoare de 2,25% din valoarea salariului brut. Generaţi propriul fluturaş de salariu cu toate impozitele către stat cu calculator salariu brut, aici.