Antena Meniu Search
x

Video Răspunsul preşedintelui Klaus Iohannis, întrebat ce salariu ar merita un profesor

Salariile profesorilor cresc de astăzi, dar greva din învăţământ continuă. Guvernul a dat ordonanţa de urgenţă care majorează veniturile din Educaţie. Un profesor debutant va câştiga aproape 3.000 de lei pe lună, în mână. Un cadru didactic cu vechime medie va fi plătit cu peste 3.300 de lei, iar unul cu peste 25 de ani de experienţă va primi 4.700 de lei. La aceste sume se adaugă bonusuri. Măririle de salariu variază între 18 şi 24 la sută, în vreme ce ultima revendicare a profesorilor era o majorare cu 25 de procente. Declaraţia zilei a venit de la Klaus Iohannis. Reporterul Observator l-a întrebat ce salariu ar trebui să aibă un profesor ca să fie mulţumit. Exact cât a oferit Guvernul, a spus preşedintele. 

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 01.06.2023, 19:25

Vezi și

Greva profesorilor. "Negocierile s-au încheiat, asta e mesajul pe care îl transmitem public", a declarat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului. E mesajul venit de la Palatul Victoria, după nouă zile de grevă în învăţământ şi două proteste istorice.

Greva profesorilor. Ce salarii vor avea, după OUG aprobată de Guvern

Guvernul a majorat salariile profesorilor, deşi oferta a fost respinsă de sindicalişti"Prin actul normativ adoptat astăzi, reuşim să mulţumim cererile publice ale cadrelor didactice. Creşterea salarială este cu efect imediat", spune Ligia Deca, ministrul Educaţiei.

"Consiliul economic şi social a dat aviz negativ pe OUG adoptată de Guvern. Spune consiliul faptul că aceste creşteri reprezintă doar oferta cu care vine Guvernul şi nu arată, de fapt, un rezultat al negocierilor dintre sindicalişti şi executiv. Aşa că actul în niciun caz nu va duce la stingerea conflictului din învăţământ", transmite Mădălina Chiţac, reporter Observator. 

Pe acelaşi subiect

Sindicaliştii confirmă. "Oamenii doresc o mărire de 25% a salariilor. Dacă ne uităm la acea mie de lei, nu se ajunge la acel procent", susţine Simion Hăncescu, preşedinte FSLI. "De marţi încolo, colegii noştri vor continua acţiunile de protest", a precizat Marius Nistor, lider de sindicat. "Dacă se continuă protestul nu vom mai putea evita consecinţe de tipul reporgramare examene sau prelungire an şcolar", spune însă Ligia Deca, ministrul Educaţiei.

Ce salariu ar merita un profesor? Răspunsul lui Klaus Iohannis

Şi preşedintele României a intervenit în disputa dintre sindicalişti şi Executiv. Şeful statului i-a certat pe profesori. "Cum îndrăzneşte cineva să pună în dificultate examenele naţionale?! Este o generaţie întreagă care trebuie să dea BAC şi să merge la universităţi, îi punem în dificultate?!", a declarat Klaus Iohannis.

Întrebat ce salariu consideră el că ar trebui să aibă un cadru didactic, astfel încât să fie mulţumit, preşedintele României răspunde: "Sunt exact salariile care au fost discutate şi promise că vor exista în noua lege a salarizării unice"

330.000 de profesori şi personal nedidactic vor primi salarii mărite. Peste două miliarde de lei doar anul acesta trebuie să le dea Guvernul. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Răspunsul preşedintelui Klaus Iohannis, întrebat ce salariu ar merita un profesor