Ce îşi cumpără românii cu tichetele de masă de la muncă. Frecvenţa, tot mai mare: "Cu 30% peste anul trecut"
Tot mai mulţi angajaţi români renunţă la prânzul pe tastatură. Îşi fac timp să mănânce la cantine sau restaurante. Conform unui studiu, cererea pentru preparate sănătoase este în creştere, iar tichetele de masă sunt un motiv în plus de a lua masa departe de birou.
De Alin Stan la 23.03.2024, 20:07La ora prânzului, la o cantină din Bucureşti, e aglomeraţie mare. Oamenii spun că încearcă să nu mai mânănce haotic şi repede deasupra tastaturii. "În fiecare zi. Este opţiunea ideală. Mâncarea este foarte proaspătă", spune un român.
Tichetele de masă, tot mai folosite
Mulţi angajaţi la stat sau corporatişti plătesc cu cardul de tichete de masă
- Angajat: După nebunia cu pandemia era nevoie de socializare.
- Reporter: Folosirea tichetelor de masă?
- Angajat: Este un avantaj, clar.
- Reporter: Le folosiţi?
- Angajat: Absolut. Compensează.
- Cât va costa mielul de Paşte 2024. Estimările făcute de ministrul Agriculturii: "Suntem o forţă în sectorul ovin"
- Vor fi supermarketurile închise în weekend? Anunțul făcut de Marcel Ciolacu: "Nu sunt un mare fan"
- Noi reguli anti-risipă în restaurante, cafenele şi magazine: Ce se va întâmpla seara cu produsele aproape de...
"La noi se poate plăti cu tichete de masă. Chiar se plăteşte foarte mult cu tichete de masă. Să zic cu 30% peste anul trecut", spune Nicoleta, reprezentant cantină. "7 din 10 români consideră că tichetele de masă le reduc nivelul de stres. Peste 40% din bugetul angajaţilor este consumat în zona alimentelor", a declarat Dana Sîntejudean, reprezentant companie de beneficii extrasalariale.
Masa "verde", sănătoasă, e în trend
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, angajații care mănâncă bine şi sănătos pot fi chiar și cu 20% mai productivi.
"Dacă e să ne gândim la ultimele tendinţe din ultima perioadă, tot mai mulţi români îşi doresc să adopte un stil de viaţă sănătos. Este acest trend al farfuriei verzi sănătoase care înseamnă peste 90% produse proaspete şi peste 87% legume", adaugă Dana Sîntejudean, reprezentant companie de beneficii extrasalariale.
"Consider că o masă sănătoasă este şi faptul că meniurile pentru prânz se gătesc dimineaţa, sunt cu produse proaspete. Important este să ieşi şi să te detaşezi", crede Radu Savopol, CO-fondator companie.
Ce cred experţii din industria alimentară
Experţii din industria alimentară spun că este un început bun, dar este nevoie de mai multă educaţie. "Este un trend, dar nu cu o frecvenţă care să fie favorabilă. Suntem la început de drum. Nu s-a realizat suficientă educaţie alimentară în cei 34 de ani. Nu s-au alocat sume pentru astfel de activităţi", susţine Costel Stanciu, preşedinte Asociatie Alimente.
Aproximativ 3 milioane de angajați români primesc tichete de masă în prezent, dintre care un milion lucrează la stat și peste două milioane la privat. Un angajat primește aproximativ 20 de tichete pe lună. Deși din ianuarie au o valoare maximă de 40 de lei, cu 5 lei mai mult decât în 2023, oamenii rămân cu mai puţini bani. Din acest an, se plătesc contribuții la sănătate pentru valoarea bonurilor de masă.