Antena Meniu Search
x

Video Noi reguli anti-risipă în restaurante, cafenele şi magazine: Ce se va întâmpla seara cu produsele aproape de expirare

Mai puţină risipă când vine vorba de mâncare. De azi, restaurantele, cafenele şi magazinele alimentare sunt obligate să reducă preţurile alimentelor aproape de expirare, să le doneze unor asociaţii umanitare sau să transforme mâncarea rămasă în compost. România aruncă anual peste 2,5 milioane de tone de mâncare

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 21.03.2024, 20:02

Vezi și

Patronii restaurantelor şi magazinelor alimentare trebuie sa respecte noi măsuri pentru a reduce risipa alimentară. 

  • Florentina Lazăr, reporter Observator: Localurile trebuie să afișeze vizibil fie la intrarea în restaurant, fie în meniu posibilitatea ca oamenii să-și ia la pachet mâncarea pe care nu o termină la restaurant. În plus, pe ambalaje sau recipiente clienții nu vor mai plăti absolut nimic.

Măsuri anti-risipă alimentară. Unii patroni respectau deja unele reguli care de azi au devenit obligatorii

  • Andrei Stoica, asistent manager restaurant: La noi în restaurant nu s-a perceput niciodată această taxă, încurajăm clienții să-și ia mâncarea la pachet, chiar dacă seara mai rămân preparate pregătite sau mâncare gătită nu o aruncăm, avem un ONG cu care colaborăm și dăm mâncarea către ei. 
Pe acelaşi subiect

O donaţie de peste 15 kilograme de mâncare pe zi. Şi magazinele alimentare trebuie să respecte noile prevederi. 

  • Diana Buzoianu, iniţiator lege: Să se reducă prețul la raft înainte de dată expirării pentru alimente, să fie donate alimentele respective, să fie transmise mai departe să poată să fie transformate în mâncare pentru animale, să fie făcut compost.

Supermarketurile sunt obligate să implementeze cel putin două dintre aceste măsuri înainte ca alimentele să ajungă la groapa de gunoi. 

  • Loredana Samoilă, reprezentant supermarket: Avem sectoare dedicate în magazin pentru aceste produse la vanzare accelerată, cum le spunem noi. La legume, fructe sau brutarie - vorbim de produse proaspete care expiră rapid - avem, după ora 19:00 în general, în toate magazinele avem reduceri între 50 şi 70% chiar

Noua lege simplifică şi procedura prin care organizaţiile neguvernamentale pot primi alimente

  • Gabriel Sescu, administrator Bancă de Alimente: România se înscrie acum în linia euopeana pentru a reduce risipă și sprijină zona săracă, persoanele nevoiașe cu produse care oricum există, pentru care deja s-a investit, s-au consumat resurse.

Până anul viitor, Ministerul Agriculturii trebuie să realizeze şi o platformă naţională de raportare a datelor cu privire la risipa alimentară. Cei care nu vor respecta noua lege riscă amenzi de până la 20.000 de lei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » Noi reguli anti-risipă în restaurante, cafenele şi magazine: Ce se va întâmpla seara cu produsele aproape de expirare