Ce pensie va avea un român cu un salariu de 4.000 de lei, după 35 de ani de muncă. Unii nu vor primi nici 50% din cât au cotizat
Din păcate, nu toţi pensionarii se pot lăuda cu pensii mari când ies din piaţa muncii. Nici măcar nu primesc cât au cotizat la sistemul public de pensii în toţi anii de muncă, ci se aleg cu mai puţin de jumătate din cât a dat statului.
De Redactia Observator la 06.10.2023, 13:05Să vedem şi un exemplu. Un angajat cotizează la sistemul public de pensii aproximativ puţin peste 650.000 de lei, în 35 de ani de muncă. Iar pentru un salariu de 4.000 de lei, spre exemplu, pensia de stat va fi de aproximativ 1.600 de lei. Speranța medie de viață în România fiind de 73 de ani, cu mai puțin de 10 ani peste vârsta de pensionare, rezultă că pensionarul nu primește înapoi nici măcar jumătate față de cât a cotizat.
Iar ce e mai rău, abia urmează. Declinul sistemului de pensii va începe din 2030 atunci când se vor pensiona aproape trei milioane şi jumătate de români. În 15 ani, şase milioane de angajaţi ar putea fi nevoiţi să susţină pensii pentru opt milioane de seniori.
Noua formulă de calcul a pensiilor din noiembrie
Toate veniturile vârstnicilor vor fi recalculate până în noiembrie. Ministrul de Finanţe susţine că astfel, peste un milion şi jumătate de români ar urma să primească mai mulţi bani. Majorările ar putea fi de până la 20%. Măsura va costa statul român 16 miliarde de lei, fix cât va încasa de la mediul privat în urmă majorării taxelor şi impozitelor.
Coaliţia ia în calcul trei scenarii pentru noua lege a pensiilor. Prima metodă de calcul, care are în vedere atât constribuţia la asigurările sociale, cât şi vechimea în muncă este pr eferată, spun surse Observator. Anual, în luna martie, pensiile vor fi indexate cu rata inflaţiei a anului precedent. Pentru a stimula rămânerea în activitate se va acorda un număr de puncte pentru fiecare an muncit peste stagiul de cotizare de 25 de ani.