Cea mai gravă și lungă secetă din ultimii 25 de ani. Agricultorii din Arad și Moldova se tem că recolta va fi dezastru anul acesta
Fermierii din vestul judeţului Arad, unde sunt cele mai fertile terenuri, se plâng că se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 25 de ani şi cea mai prelungită, cerând sprijinul statului pentru reabilitarea sistemelor de irigaţii vechi, rămase abandonate după 1990, potrivit Agerpres.
De Redactia Observator la 30.03.2022, 18:00- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Preşedintele Asociaţiei "Ţăranul nădlăcan", Gheorghe Porubsky, a declarat miercuri, pentru Agerpres, că în toată zona de vest a judeţului pământul este foarte uscat, iar însămânţările care se fac în această perioadă la floarea-soarelui şi porumb ar putea să fie compromise.
"În ultimele trei luni a plouat foarte puţin şi s-au acumulat 30 de litri de precipitaţii pe metru pătrat, când trebuia să avem cel puţin dublu într-o singură lună, nu în trei luni. Situaţia este foarte gravă, este cea mai pronunţată secetă din ultimii 25 de ani şi cea mai prelungită, pentru că de anul trecut ne confruntăm cu ea. Vă amintesc că în toamnă am avut cea mai slabă producţie de porumb, în jur de 3 - 4 tone la hectar, în medie, faţă de 10 - 12 tone, cât este normal pentru această zonă a ţării. Acum avem lucrările se semănare, dar există risc major să nu mai iasă plantele, dacă nu vor veni ploile", a spus Gheorghe Porubsky.
Asociaţia gestionează peste 2.000 de hectare de teren agricol, iar fermierii cer sprijin de la stat pentru reabilitarea fostelor sisteme de irigaţii, care au fost distruse după 1990. "Din cele 2.000 de hectare pe care le gestionează asociaţia noastră, jumătate ar putea beneficia de irigaţii prin sistemele vechi, care sunt distruse. Nimeni nu are bani să reabiliteze aceste sisteme şi este nevoie de proiecte naţionale în acest sens. Majoritatea sistemelor de irigaţii din zona noastră sunt cu aducţiune la canale de apă deschise, dar care sunt secate de mulţi ani, sunt colmatate, pline de vegetaţie sau chiar gunoaie. În judeţul Arad sunt câteva mii de hectare care mai au sistemele vechi de irigaţii, dar tot nefuncţionale", a spus reprezentantul fermierilor din vestul judeţului.
El a adăugat că zilele trecute au avut loc discuţii între fermieri şi reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare cu privire la reabilitarea sistemelor de irigaţii iar problemele agricultorilor au fost transmise şi Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. "Din păcate, proiectele sunt de durată lungă, vor trece ani de zile până când ne vom putea iriga terenurile, iar până atunci suntem la mila naturii", a spus Porubsky.
- Seceta amenință culturile din zona Moldovei. Fermierii se gândesc cu groază cum hectare întregi pot fi compromise
- Seceta aduce un nou val de scumpiri. Fermierii avertizează că efectele se vor vedea curând: "Populaţia va fi...
- Fenomen meteo extrem în România. Sunt zone unde nu a mai plouat de două luni
Directorul Direcţiei pentru Agricultură Arad, Ioan Martin, a declarat că "seceta este suficient de pronunţată cât să pună în pericol viitoarele culturi, dacă în intervalul următor nu vor cădea suficiente precipitaţii". "Ultima ploaie în zona de vest a judeţului a fost la jumătate a lunii martie şi a fost singura din această lună. A adus doar 2,5 litri de apă pe metru pătrat, ceea ce este foarte puţin", a spus Ioan Martin. Judeţul Arad are o suprafaţă arabilă de 350.000 de hectare, din care doar 8.000 de hectare pot fi irigate, cu ajutorul celor două staţii de pompare situaţie la Semlac şi Păuliş.
Seceta amenință și culturile din Moldova
Agricultura României nu scapă de dependenţa de starea vremii, iar seceta este cel mai aprig duşman. Fermierii din zona Moldovei privesc neputincioşi culturile compromise, după ce a plouat de două ori mai puțin decât era nevoie. O soluţie ar fi investiţiile în sistemele de irigaţii care ar provoca însă noi scumpiri
Agricultorii privesc cu groază terenurile pentru că seceta afectează toate culturile. Spre exemplu, în zona Moldovei, în anul agricol 2020 -2021 s-au înregistrat aproximativ 400 de litri pe metrul pătrat. În anul agricol 2021-2022, din care s-a scurs deja jumătate, s-au înregistrat doar 40 de litri.