Antena Meniu Search
x

Video Seceta aduce un nou val de scumpiri. Fermierii avertizează că efectele se vor vedea curând: "Populaţia va fi afectată"

Iarna fără zăpadă lasă urme adânci în culturile fermierilor. Grâul este cel mai afectat de secetă, aşa că producţia de anul acesta va fi mai puţină şi mai scumpă. Nu este singura cultură compromisă. Nici câmpurile de rapiţă nu arată mai bine. Producătorii ne avertizează că în toamnă vom simţi din plin scumpirile la raft.

Greta Neagu
de Greta Neagu

la 18.02.2022, 19:35

Vezi și

Acolo unde nici nu a nins şi nici nu a plouat în ultimele luni, culturile au început să se strice. "Uitaţi ce grâu rar! Şi nu este înfrăţit. Din cauza ploii, că n-a avut apă şi nu a avut cum să înfrăţească. Deci este foarte firav, nu are apă", a declarat Mihai Bracău, un fermier din Ilfov.. În sudul ţării, din ce s-a cultivat în toamnă abia dacă a răsărit jumătate. De când a fost pus, peste acest grâu n-a plouat niciodată.

Fermierii speră, încă, să aibă parte de ploi în următoarea perioadă

Din cauza lipsei precipitaţiilor grâul va fi mai puţin şi mai scump. Iar situaţia de pe câmp se va reflecta şi în buzunarele noastre, chiar din această toamnă. "Va afecta populaţia, în primul rând. Pentru că toate preţurile vor creşte. Vedeţi că şi în ultima perioadă motorina a luat-o razna şi e foarte scumpă la pompă. Din cauza creşterilor foarte mari a preţurilor la îngrăşământ- anul trecut cumpăram cu 15 milioane vechi tona de îngrăşământ. Acum am cumpărat cu 41 de milioane tona de îngrăşământ. Deci gândiţi-vă că s-a scumpit de două ori şi", a declarat Mihai Bracău, un fermier din Ilfov.

"Situaţia e grea de tot. Aproape ni s-au dublat costurile de producţie şi preţul de vânzare al pâinii a crescut cu 10-20%", a declarat Aurel Popescu, producător de pâine. Producătorii nu ştiu nici ce vor face de la 1 aprilie, după eliminarea plafonării preţurilor la energie şi gaze. Seceta ameninţă, însă, şi alte culturi. O scădere a producţiei de rapiţă va duce automat la scumpirea uleiului la raft, din toamnă. "Dacă în următoarele 10 zile nu primim apă prin ploaie va fi foarte grea situaţia. Pierderile sunt de acum de 50%, urmând chiar a se întoarce cultura", a declarat Gheorghe Lefter, fermier din Moara Vlăsiei. Şi alte zone din ţară situaţia arată la fel. Fermierii speră, încă, să aibă parte de ploi în următoarea perioadă. Altfel, în acest an, vor număra pierderile şi nu profitul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Seceta aduce un nou val de scumpiri. Fermierii avertizează că efectele se vor vedea curând: "Populaţia va fi afectată"