Antena Meniu Search
x

Fenomen meteo extrem în România. Sunt zone unde nu a mai plouat de două luni 

Administraţia Naţională de Meteorologie trage un semnal de alarmă cu privire la menţinerea fenomenului de secetă pentru mai multe regiuni din ţară. Cele mai afectate zone de lipsa ploilor sunt Moldova, nord-estul Munteniei, nordul Dobrogei.

de Oscar Stanciu

la 19.11.2021, 12:12

Sunt regiuni unde nu a mai plouat de aproape 2 luni de zile, iar efectele negative în efectuarea lucrărilor de toamnă sunt vizibile.

meteoromania.ro

Moldova, nord-estul Munteniei, nordul Dobrogei, zonele cele mai afectate de secetă

Comunicatul Administraţia Naţională de Meteorologie:

Pe acelaşi subiect

La data de 19 Noiembrie 2021, rezerva de apă pe profilul de sol 0-50 cm, în cultura  grâului de toamnă, prezintă valori  satisfăcătoare, apropiate de optim și izolat  optime, în Oltenia, Banat și Maramureș, cea  mai mare parte a Crișanei, Transilvaniei, Munteniei și Dobrogei. Conținutul de  umiditate din sol se situează în limite scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de  scăzute (secetă pedologică puternică și extremă), în Moldova, local nordul, nord-estul și nord-vestul Munteniei, izolat  estul și centrul Transilvaniei, vestul Crișanei, centrul Dobrogei.

Afectată de seceta extremă este şi ţara vecină, Republica Moldova. Pe termen lung în lipsa unei strategii cu eventuale sisteme de irigaţie sau producerea de precipitaţii artificiale, combaterea secetei va fi va fi extrem de greu de gestionat. Seceta reprezintă un fenomen meteorologic extrem, caracterizat prin faptul că o anumită regiune suferă din cauza lipsei necesarului de apă. Fenomenul se instalează ca urmare a frecvenţei reduse a precipiţaţiilor dintr-o anumită regiune. Deficitul de apă din sol are un efect negativ asupra agriculturii, cauzând o scădere a producţiei recoltelor dar şi o degradare progresivă a solurilor.

Seceta poate fi clasificată ca:

- Meteorologică, atunci când persistă o perioadă mai lungă de timp lipsa completă a precipitațiilor sau când precipitațiile cad în cantități foarte mici.

- Agricolă, când există o cantitate insuficientă de apă necesară agriculturii (provenită din precipitații sau ape freatice).

- Hidrogeologică când scade substanțial nivelul pânzei de ape freatice (rezervorul de apă subterană), nivelul apelor curgătoare și al celor stătătoare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Vremea » Fenomen meteo extrem în România. Sunt zone unde nu a mai plouat de două luni