Cele mai căutate şi mai bine plătite meserii din România. Companiile care oferă de la 10.000 de lei în sus
Şoferi, curieri, personal hotelier şi ingineri. Sunt meseriile cele mai căutate de angajatori pe platformele de anunţuri de la începutul anului şi până acum. Salariile au crescut cu până la 30% în unele domenii de activitate, dar şi aştepările patronilor sunt mai mari ca în pandemie. În continuare, cel mai bine plătiţi angajaţi sunt din domeniile IT şi petrolier.
De Greta Neagu la 22.03.2022, 13:162022 a debutat cu un plus de oferte pe piaţa muncii şi, în unele cazuri, salarii mai bune. În continuare, cele mai atractive salarii din economie sunt în industria IT software. De pildă, un full stack developer, adică o persoană esenţială în dezvoltarea unui proiect de IT care cunoaşte cele mai noi tehnologii, şi limbaje de programare, poate să înceapă să lucreze într-o firmă pe un salariu de 4 mii de lei şi să ajungă, odată cu experienţa, la 16 mii de lei pe lună, potrivit Corinei Diaconu, managerul unei agenţii de recrutare.
Un sector extrem de atractiv din punct de vedere salarial este şi Oil&Gas, industria petrolului şi a gazelor naturale, care oferă salarii, pentru începători, de 3.000-3.500 de lei care, atenţie, cresc până la 10 mii de lei pe lună.
Angajatorii sunt mult mai atenţi atunci când fac recrutări
Pandemia a început să îi separe pe angajaţii productivi de cei neserioşi, spun specialiştii în recrutare. Companiile sunt mai atente cu profesioniştii. Şi de o parte, şi de alta, însă, e loc de mai bine.
George Butunoiu, specialist în recrutare: E de aşteptat ca salariile să crească în continuare, însă cresc la pachet cu nivelul de muncă şi aşteptările. În Occident se lucrează mult, se lucrează foarte serios şi sunt bine plătiţi.
Corina Diaconu, manager agenţie recrutare: Avem salarii mai mari, însă această creștere este determinată nu neapărat de competențe mai bune ale angajaților, ci mai degrabă de încercările companiilor de a-și atrage noi candidați.
''Este inflaţia asta şi nu ajută cu nimic creşterea salariului. Deci chiar dacă ne cresc salariile...Ne cresc şi alte utilităţi şi aşa mai departe.
În ce domeniul lucraţi dvs.?
Cercetare.''
Şi în construcţii, în continuare, sunt oferte bune. Acestea variază. De exemplu, pentru un inginer începător salariul porneşte de la 3.000-3.500 de lei şi poate să ajungă până la 10 mii de lei pe lună. Şi în vânzări sunt oferte bune, în continuare. Acestea variază între 4 mii de lei pentru începători şi 9 mii de lei pentru cei care au mai multă experienţă. Nu în ultimul rând, sectorul financiar oferă salarii bune în continuare, cuprinse între 4 mii şi 5 mii de lei pe lună, adaugă Corina Diaconu, managerul unei agenţii de recrutare.
Mulţi români sunt încă reticenţi atunci când vine vorba de schimbarea job-ului, spun specialiştii. De aici şi abundenţa de oferte în piaţă.
Corina Scarlat, purtător de cuvânt ANOFM: Sunt, în evidenţele noastre, aproximativ 33 de mii de locuri de muncă vacante, declarate de către angajatori. Avem locuri de muncă vacante pentru persoane cu studii superioare pentru profesii ca: inginer în construcţii, în IT. Sunt şi foarte multe locuri vacante, disponibile pentru persoanele fără studii.
Platformele de anunţuri au înregistrat şi ele creşteri în căutările privind angajarea.
Cezar Carligeanu, Head of Sales platformă de anunţuri: Cel mai contactat domeniu din partea candidaţilor aflaţi în căutarea unui loc de muncă a fost domeniul şoferi-servicii auto, curierar, urmat îndeaproape de personal hotelier şi restaurant, ingineri constructori.
Cele mai bune oferte de pe site-urile de anunţuri sunt pentru munca în străinătate, unde angajaţii primesc, în medie, aproape 2.000 de euro pentru un job.