Antena Meniu Search
x

Video Unde se angajează refugiații ucraineni în România și ce salarii primesc

Pe măsură ce războiul din Ucraina se prelungeşte, din ce în ce mai mulţi refugiaţi încearcă să îşi facă un viitor în ţara noastră. Guvernul a uşurat procedurile prin care pot munci la noi în ţară şi 44 de ucraineni au fost angajaţi dintr-un foc de o firmă din Bistriţa. Alţii au contactat agenţiile de forţă de muncă din oraşele în care s-au refugiat şi aşteaptă să fie chemaţi la interviuri.

de Angela Bertea

la 11.03.2022, 22:34

Vezi și

Nadia şi Katerina au hotărât să facă din România "acasă". Au fost izgonite din casele lor, din Ucraina, de bombardamentele ruşilor. Amândouă au fugit cu hainele de pe ele şi cu copiii de mână.

Nadia Samuko, refugiată: ”Familia a rămas în Ucraina, soţul meu, părinţii mei, fratele meu”.

Kateryna Maksymovych, refugiată: ”Sunt aici cu copiii mei, fata mea a împlinit şase ani ieri, băiatul are şapte ani, sunt la hotel mă aşteaptă”.

Locuri de muncă pentru refugiații ucraineni

Pe acelaşi subiect

Compania de cablaje auto la care lucrau în Ucraina le-a oferit un loc de muncă în Bistriţa. În total, 44 de refugiate şi-au putut păstra locurile de muncă din ţara lor, la noi. Firma le-a pus la dispoziţie cazare şi mese gratuite.

Nadia Samuko, refugiată: ”Locuim la un hotel cu copiii noştri. Suntem 45 de femei şi 54 de copii de vârste diferite, de la doi ani până la 17 ani”.

Kateryna Maksymovych, refugiată: ”Sunt aici de o săptămână, sunt recunoascătoare pentru această oportunitate. Am primit mai mult decât ne aşteptăm”.

Mihaela Scurtu, reprezentant companie cablaje auto: ”Noi avem în Ucraina două fabrici, iniţiativa noastră a venit ca urmare a întâmplărilor nefericite de acolo. În primul rând, oferim un suport colegilor noştri din Ucraina. Urmează să mai vină şi alţii”.

Refugiații ucraineni nu au nevoie de viză de ședere pentru a se angaja în România

Guvernul a modificat legea şi ucrainenii care vor să se angajeze la noi nu au nevoie de viză de şedere pentru muncă şi nici de alte documente eliberate de statul lor. Tot ce trebuie să facă este să completeze o declaraţie pe propria răspundere. Astfel, ei îşi asumă că nu au antecedente penale şi că îndeplinesc condiţiile de pregătire profesională şi experienţă necesare.

Aşa a reuşit să se angajeze un bărbat care şi-a găsit un post de şofer la Suceava.

Refugiat ucrainean: ”Aş dori să muncesc aici în România. În următorii doi, trei ani în Ucraina o să fie mari probleme cu munca”

Manuela Burciu, angajator: ”Se face contract de munca legal, un salariu mediu plus bonuri de masă”.

Cursuri de calificare şi de limba română pentru refugiații ucraineni

Agenţiile de muncă din toată ţara oferă cursuri de calificare şi de limba română, consiliere şi îndrumare pentru refugiaţii care vor să rămână la noi. E mare nevoie de angajaţi în sectoarele HORECA, IT, confecţii şi construcţii.

Anca Capverde, AJOFM Suceava: ”Avem un total, la momentul de faţă, de 230 de locuri de muncă. Avem şi zece persoane care s-au adresat instituţiei noastre ca să primească un loc de muncă, îi îndrumăm spre angajatori, au şi experienţe profesionale, unii au chiar şi studii superioare”

Refugiaţii îşi pot găsi locuri de muncă şi online. Platformele de recrutare au lansat aplicaţii speciale pentru ucraineni.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Unde se angajează refugiații ucraineni în România și ce salarii primesc