Antena LIVE

Curs valutar

Video

Chiriile în oraşele din ţară au crescut cu peste 10% în 2023. Unde găsim cele mai ieftine locuinţe de închiriat

Anul 2023 a fost unul extraordinar în ceea ce priveşte evoluţia segmentului de închirieri de pe piaţa rezidenţială de locuinţe, înregistrându-se creşteri de până la 10 procente. Dacă în trecut preferința românilor de a fi proprietari era extrem de vizibilă, anul acesta, în special în marile orașe, lucrurile s-au schimbat.

De la 21.12.2023, 08:08
WhatsApp
Vezi și:

"Am asistat la un an cu evoluții record pe segmentul chiriilor, cu creșteri anuale de până la 20% în Constanța și de până la 14,3% în București. În mod atipic, creșteri mari au fost înregistrate pe segmentul apartamentelor cu 3 camere, pentru care în mod tradițional cererea este mai scăzută, ceea ce arată un interes al familiilor (cu copii) pentru închirieri, mult mai accentuat decât în anii anteriori. Oferta continuă să fie scăzută, iar nivelul actual al dobânzilor va contribui și în lunile următoare la amânarea planurilor de achiziție a unei părți importante din cumpărători. Ne așteptăm să vedem în continuare creșteri pe segmentul chiriilor", a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

Cluj-Napoca, oraș care în mod tradițional a fost considerat în ultimii ani cel mai scump din țară, și-a găsit, în sfârșit, rivalul în București. Apartamentele sunt scoase, în momentul de față, la închiriere cu prețuri foarte apropiate. Diferența este de doar 20 euro în cazul garsonierelor și de 50 euro în cazul locuințelor cu 3 camere. Chiria medie solicitată pentru apartamentele cu 2 camere este similară, de 500 euro/lună.

Constanța și Brașov vin puternic din urmă pe final de an, la nivelul celor două orașe fiind observate cele mai semnificative scumpiri din ultimele 12 luni. Asul din mânecă în cazul orașului Brașov este reprezentat de interesul sporit pe care îl atrage din partea turiștilor, dar și a investitorilor. Piața închirierilor pe termen lung este completată, astfel, de un segment puternic de locuințe închiriate în regim hotelier, un business profitabil susținut inclusiv prin serviciile furnizare de agențiile imobiliare locale. În Brașov cererea venită din partea turiștilor nu este limitată de anotimp, în timp ce în Constanța activitatea este concentrată în jurul sezonului estival.

Unde găsim cele mai ieftine locuinţe de închiriat

Pe acelaşi subiect

Unele dintre cele mai accesibile chirii pot fi găsite în Iași și în Timișoara. Proprietarii din cele două orașe au efectuat scumpiri mult mai mici comparativ cu cei care și-au listat apartamentele la închiriere în alte centre regionale din România. Majorările s-au menținut, în mare parte, sub 10% în ultimele 12 luni.

Cererea pentru proprietățile rezidențiale (apartamente și case) disponibile la închiriere a crescut, la nivel național, cu 26% în 2023 comparativ cu anul anterior. București, Cluj-Napoca și Brașov sunt orașele care au atras cei mai mulți potențiali chiriași.

Oferta de proprietăți rezidențiale (apartamente și case) disponibile la închiriere s-a contractat, la nivel național, cu 10% în 2023 față de anul trecut. Iași și Cluj-Napoca au fost două dintre cele mai afectate orașe la acest capitol.

Chiriile în Bucureşti. Cât e un apartament cu 2 camere

Chiriile solicitate pentru apartamentele din Capitală sunt unele dintre cele mai mari din țară. În ultimele 12 luni, proprietarii au scumpit garsonierele cu aproape 11%. Bugetul mediu necesar pentru închirierea unei astfel de locuințe a ajuns, la sfârșitul acestui an, la 330 euro/lună.

Apartamentele cu 2 camere din București pot fi închiriate, în decembrie, în medie cu 500 euro/lună. Este cea mai mare chirie solicitată pentru acest tip de locuințe la nivel național. Singurul oraș în care apartamentele cu 2 camere sunt listate la închiriere cu un preț similar este Cluj-Napoca.

Chiria medie solicitată pentru apartamente cu 3 camere din Capitală o depășește pe cea din Cluj-Napoca. După o scumpire cu circa 14% față de sfârșitul anului trecut, a treia cea mai semnificativă înregistrată în rândul celor mai mari orașe din țară, suma medie necesară pentru închirierea unei astfel de locuințe a ajuns la 700 euro/lună.

Există, însă, cartiere în care prețurile depășesc cu mult acest nivel. Cele mai scumpe zone din Capitală sunt, la ora actuală, Primăverii și Aviatorilor-Kiseleff. În cazul acestora, chiriile se învârt în jurul valorii de 1.300 euro/lună, mult peste cele solicitate în Cluj-Napoca, principalul rival al Capitalei.

Vestul și centrul orașului au atras cei mai mulți potențiali chiriași pe parcursul ultimului an. Militari-Gorjului-Lujerului-Uverturii a fost un areal foarte căutat, aici oferta de locuințe disponibile la închiriere fiind generoasă, iar prețurile accesibile. Zona Victoriei-Romană-Universitate-Unirii a fost, de asemenea, în atenția potențialilor chiriași anul acesta, oferindu-le proximitate față de puncte de interes ale orașului și acces facil la mijloace de transport în comun, dar la prețuri mai mari.

Cele mai scumpe garsoniere de închiriat sunt în Cluj-Napoca

Cele mai scumpe garsoniere sunt listate la închiriere în Cluj-Napoca. După un avans cu circa 14% în ultimele 12 luni, prețul mediu solicitat pentru o astfel de locuință a ajuns la 350 euro/lună. Acesta rămâne singurul tip de apartamente în cazul cărora întâlnim, la final de an, prețuri mai mari în Cluj-Napoca decât în Capitală.

Proprietarii cer 500 euro/lună din partea chiriașilor pentru un apartament cu 2 camere. Scumpirile au ajuns, în acest caz, să se apropie de 18%, fiind unele dintre cele mai semnificative practicate la nivelul marilor orașe, alături de cele din Brașov și Constanța.

Pentru un apartament cu 3 camere plătești, în medie, 650 euro/lună, cu 50 euro mai puțin decât în București. Și în cazul acestor locuințe, chiriașii au ajuns să plătească în prezent prețuri cu aproape 17% mai mari decât în decembrie 2022.

Cartierul Andrei Mureșanu este cel mai scump din oraș, în cazul său chiria medie solicitată pentru un apartament la finalul acestui an ajungând la 700 euro/lună. Chirii mari plătesc și cei care vor să locuiască în centrul orașului. Bugetul necesar pentru a te muta într-un apartament dintr-un imobil situat aici ajunge la 650 euro/lună.

La polul opus se află zone precum Someșeni, Dâmbul Rotund sau Mănăștur, unde proprietarii își listează apartamentele la închiriere cu un preț mediu de 370-400 euro/lună. Mănăștur este, totodată, una dintre cele mai căutate zone din oraș în rândul persoanelor interesate de închirierea unui apartament.

Chiriile în Braşov: oraşul atrage interesul investitorilor

Orașul Brașov continuă să atragă interesul investitorilor și a avut parte de o evoluție spectaculoasă anul acesta atât pe segmentul închirierilor, cât și pe cel al vânzărilor de locuințe. Cererea a crescut semnificativ pe ambele segmente de piață, iar în contextul unei oferte tot mai scăzute prețurile s-au majorat. Apartamentele din Brașov au ajuns să fie scoase la vânzare la prețuri mai mari decât în București, fapt ce a plasat orașul pe locul al doilea în topul celor mai scumpe din țară, imediat după Cluj-Napoca. Chiriile s-au majorat și ele chiar și cu 18%.

Garsonierele din Brașov pot fi închiriate cu un preț mediu de 300 euro/lună, similar cu cel practicat în Constanța sau Iași, în timp ce chiria pentru un apartament cu 2 camere a ajuns în luna decembrie la 450 euro/lună, după o majorare cu 18% comparativ cu perioada similară a anului trecut. În cazul apartamentelor cu 3 camere, bugetul mediu necesar pentru închiriere ajunge la 600 euro/lună. În ultimele 12 luni întâlnim la nivelul pieței locale al doilea cel mai puternic avans al prețurilor din țară, pe toate categoriile de apartamente.

Chiria medie lunară poate să atingă, însă, și pragul de 1.000 euro în Brașov, în funcție de tipul de locuință dorit și de cartierul în care se află proprietatea. La limita superioară se află apartamentele situate în zona Calea Poienii. La polul opus găsim cartiere precum Florilor-Craiter sau Scriitorilor unde un apartament poate fi închiriat, în medie, cu doar 350 euro/lună.

Zona Tractorul, aflată în continuă dezvoltare pe segmentul rezidențial nou, a atras toate privirile în 2023, chiar dacă sumele pe care trebuie să le plătească cei care își doresc să se mute aici nu sunt chiar mici. Centrul istoric al orașului și zona Astra au fost și ele foarte populare în rândul potențialilor chiriași.

Cum arată preţurile pe piaţa imobiliară din Constanţa

Prețurile solicitate la închiriere în Constanța merg mână în mână cu cele din Brașov la sfârșitul acestui an, dar majorările apărute în cazul orașului de pe litoral au fost cele mai semnificative înregistrate în 2023 în rândul marilor orașe din țară analizate de Imobiliare.ro.

În cazul garsonierelor, chiriile sunt în momentul de față cu 16% mai mari decât la sfârșitul anului trecut. În medie, o astfel de locuință poate fi închiriată cu 300 euro/lună. Prețurile au crescut cu mai bine de 18% în cazul apartamentelor cu 2 camere, în decembrie media situându-se în jurul valorii de 450 euro/lună.

Cel mai puternic avans, cu 20%, a putut fi observat la nivelul chiriilor solicitate pentru apartamentele mai spațioase, cu 3 camere. Pentru a se muta într-o locuință de acest tip un chiriaș trebuie să plătească 600 euro/lună.

Zona Industrială - CET și zona Abator din Constanța sunt unele dintre cele mai accesibile pentru chiriași. La polul opus se află cartierul Faleză Nord unde chiriile ajung, în medie, la 600 euro/lună. Chiar dacă este scump, acesta este și unul dintre cele mai căutate cartiere din oraș. Pe parcursul acestui an, potențialii chiriași au acordat o atenție deosebită și zonelor Tomis Nord - Badea Cârțan și arealului din apropierea Parcului Tăbăcărie până la Satul de vacanță.

Chiriile în Iaşi, scumpite mai lent faţă de alte oraşe din ţară

Chiar dacă prețurile au urmat tendința generală de creștere pe segmentul închirierilor din Iași, ritmul în care s-au majorat a fost mult mai lent decât în alte orașe din țară. Iași și Timișoara dispun, în momentul de față, de unele dintre cele mai accesibile apartamente de închiriat.

Proprietarii au scumpit chiriile cu aproape 9% în ultimele 12 luni în cazul garsonierelor, până la nivelul de 300 euro/lună. Prețuri similare sunt solicitate și în Brașov și Constanța. Avansul a fost cu circa 10% în cazul apartamentelor cu 2 camere. În decembrie, o astfel de locuință poate fi închiriată, în medie, cu 400 euro/lună.

Chiria pentru un apartament cu 3 camere a ajuns la aproape 500 euro/lună, după un avans cu mai puțin de 10%, cel mai lent ritm de creștere înregistrat pe acest segment de locuințe în rândul celor șase mari orașe analizate de Imobiliare.ro.

Centrul orașului și Copou - Sărărie sunt unele din cele mai scumpe, dar și unele dintre cele mai căutate zone din oraș, când vine vorba despre închirierea unui apartament. Prețurile se învârt, în medie, în jurul valorii de 460 euro/lună, mult peste cele solicitate într-unele dintre cele mai accesibile cartiere din oraș - Bularga sau Nicolina.

Locuinţele din Timişoara: 230 euro pentru o garsonieră

Apartamentele din Timișoara pot fi închiriate, în luna decembrie, la prețuri mult mai accesibile decât cele solicitate în alte mari centre regionale din țară. Plătești doar 230 euro/lună pentru o garsonieră față de 350 euro/lună în Cluj-Napoca, iar pentru un apartament cu 2 camere chiria medie este de 370 euro/lună, mult sub prețul solicitat în București, de 500 euro/lună.

Proprietarii care au scos la închiriere garsoniere au scumpit chiriile cu doar 6,5% în ultimele 12 luni, acesta fiind cel mai redus avans înregistrat în rândul marilor orașe analizate de Imobiliare.ro.

În cazul locuințelor cu 2 și 3 camere majorările s-au menținut sub pragul de 11%. Pentru a închiria un apartament cu 3 camere o persoană trebuie să aloce un buget lunar de 425 euro, cu 275 euro mai mic decât dacă ar opta pentru o locuință similară din București.

Cea mai scumpă zonă din oraș, Cetate, este și una dintre cele mai căutate, alături de Complex - Stadion și Aradului. Chiria medie ajunge la 450 euro/lună. O altă zonă unde chiriașii plătesc chirii sensibil mai ridicate este Tipografilor. În acest caz, media se situează în jurul valorii de 440 euro/lună. La polul opus se află cartiere precum Buziașului, Dâmbovița sau Freidorf, unde un chiriaș achită lunar pentru un apartament între 300 și 350 euro.

Adrian Obreja
chirie imobiliare piata imobiliara bucuresti cluj napoca garsoniera apartament
Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Rezultate oficiale vot diasporă – alegeri preşedintele României! Pe cine au...
Fanatik.ro
Publicat 24.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Nu vă lăsați mințiți
spotmedia.ro
Publicat 23.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale....
Adevărul
Publicat 24.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se...
CaTine
Publicat 24.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Alegeri prezidențiale 2024. Exit-poll, la ora 21.00. Marcel Ciolacu și Elena...
Click.ro
Publicat 24.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Ce așteptări au românii de la noul președinte al țării: „O viață mai...
libertatea.ro
Publicat 24.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Hello taste
Publicat 24.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
Cine este Călin Georgescu, independentul care l-a învins și pe George...
ziare.com
Publicat 24.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024