Ciupercile, tot mai greu de cultivat în ţara noastră, în lipsa subvențiilor
Românii au prins gustul ciupercilor, doar că acestea sunt tot mai greu de cultivat în ţara noastră. Statul român nu mai acordă subvenţii pentru alimentele bogate în proteine şi vitamine.
De Redactia Observator la 22.03.2019, 23:57Românii au prins gustul ciupercilor, doar că acestea sunt tot mai greu de cultivat în ţara noastră. Statul român nu mai acordă subvenţii pentru alimentele bogate în proteine şi vitamine. Marile ferme de ciuperci s-au închis rând pe rând. Mai sunt doar 10 în toată ţara, care nu reuşesc să producă atât cât avem nevoie. Aşa că pieţele şi magazinele sunt invadate de importuri.
Proprietarul unei ferme de ciuperci din Sâncraiu de Mureş spune că a făcut eforturi uriaşe pentru a putea să îşi susţină afacerea. Nu a mai primit nicio subvenţie de 10 ani.
Pentru fiecare kilogram vândut, Ministerul Agriculturii oferea 80 de bani. Rând pe rând, fermele au fost închise. Din 100, câte existau în urmă cu câţiva ani, mai sunt doar 10 ciupercării importante. Şi soiurile cultivate sunt tot mai puţine.
În pieţe şi magazine, ciupercile româneşti costă între 4 şi 12 lei kilogramul, dar sunt o raritate.
50% dintre ciupercile pe care le consumăm sunt aduse din afară, în special din Polonia şi Ungaria. În ultima vreme sunt căutate şi ciupercile Shiitake - o specie originară din Japonia, dar şi "urechi de lemn", gustoase în preparatele asiatice.
Pentru mulţi români, tot tocăniţa de ciuperci dă gust postului. În tocăniţe, ciulama sau supă cremă, ciupercile sunt medicament pentru creier. Un studiu care a durat şase ani arată că funcţiile cognitive sunt îmbunăţite. De exemplu, riscul pierderii de memorie este mai mic în cazul persoanelor în vârstă care consumă săptămânal mai mult de două porţii de ciuperci, echivalentul a 300 de grame.
Cristian Mărgărit, nutriţionist: Vorbim, în special, de oligoelemente, minereale care se găsesc de obicei în cantităţi foarte mici în dieta noastră, antioxidanţi, vitamine din grupul B, proteine.
Cu o singură condiţie, spun nutriţioniştii. Să nu fie pregătite pe grătar. Din cauza temperaturii ridicate, ciupercile îşi pierd proprietăţile.