Coaliţia a stabilit varianta finală a pachetului de măsuri fiscale. Proprietăţile de lux şi profiturile băncilor, vizate de noile taxe
Coalitia a bătut în cuie noile taxe și impozite. Vorbim despre pachetul de măsuri fiscale pe care Guvernul Ciolacu îsi va asuma răspunderea în Parlament. Statul va lua mai mulți bani de la bănci, de la marile companii și de la firmele mici, dar îi va taxa în același timp și pe românii cu averi și proprietăți scumpe.
De Marius Gîrlaşiu la 14.09.2023, 20:52Marius Gîrlaşiu, reporter Observator: "Băncile din România vor plăti o taxă de 1% din cifra de afaceri, asta pe lângă 16% din impozitul pe profit. Însă, atenţie, aceasta este doar una dintre opţiuni, pe masa coaliţiei există şi varianta prin care băncile vor achita una dintre aceste taxe, mă refer aici la taxa cu valoarea mai mare. Marele pericol este aici că băncile ar putea să majoreze dobânzile şi să scumpească creditele, spun experţii bancari, ceea ce înseamnă că afectaţi vor fi tot clienţii. Marile companii vor achita un impozit minim pe profit, e vorba despre o taxă care ar trebui să fie cel puţin egală cu 1% din cifra de afaceri. Această măsură ar putea să ducă la creşterea inflaţiei şi la scăderea puterii de cumpărare, deci îi va afecta pe românii de rând, după cum avertizează oamenii de afaceri.
Pentru IMM-uri, coaliţia se gândeşte să introducă un prag de 300.000 de lei. Mai exact, firmele care au o cifră de afaceri sub acest prag vor plăti un impozit de 1% din cifra de afaceri, iar companiile care se încadrează între 300.001 lei şi 2,5 milioane de lei vor fi taxate triplu, adică cu 3% din cifra de afaceri. În plus, dacă o societate comercială are un profit mai mare de 30%, statul vrea să ia 16% din câştiguri. Guvernul ar vrea să schimbe şi regulile pentru tichetele de masă. Companiile care emit şi administrează aceste tichete iau, în prezent, un comision de 3%, ceea ce este mult prea mult, spun premierul care ar vrea ca acestea să fie reduse la 1%.
Guvernul vrea să taxeze luxul şi opulenţa. Românii bogaţi, cei care au case de peste 500.000 de euro vor plăti o taxă de 0,3%. Atenţie, acest impozit se va aplica doar pentru ceea ce depăşeşte această sumă. De exemplu, pentru un impozit care valoarează 700.000 de euro, taxe se va aplica doar pe diferenţa de 200.000 de euro. La fel se va întâmpla şi pentru cei care au iahturi, bărci scumpe sau maşini de lux. Sursele noastre spun că, pentru Guvern, luxul va fi taxat începând cu pragul de 75.000 euro."