Antena Meniu Search
x

Video Lovitură pentru micile afaceri din România. Guvernul vrea taxe şi de trei ori mai mari pentru IMM-uri. Antreprenorii sunt nemulțumiți

Se anunţă o toamnă grea pentru micile afaceri din România. Măsurile fiscale discutate în Coaliţie le-ar putea ameninţa cu dispariţia. Concret, Guvernul vrea să crească taxele pentru IMM-uri de cel puţin trei ori. Asta înseamnă că mii de afaceri mici, cum ar fi patiseriile sau magazinele de la colţ de stradă, ar putea fi nevoite să pună lacătul pe uşă. Iar asta va avea, evident, efecte în lanţ şi pentru noi, consumatorii. 

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 02.08.2023, 12:45

Vezi și

"Au fost mai multe discuții în coaliția de guvernare pe acest subiect. Dacă în acest moment IMM-urile cu o cifră de afaceri de până la 60.000 euro se impozitează se impozitează cu 1%, ce este între 60.000 și 500000 de euro va fi impozitat cu 3% din cifra de afaceri, iar în cazul în care există și o marjă de profit de 30% atunci impozitul va fi de 16 procente. Dacă luăm spre exemplu o microîntreprindere cu o cifră de afaceri de 100.000 de euro, iată că acum se impozitează cu 1%. Așadar va plăti 1.000 de euro, însă după noile modificări dacă are un profit de 30% plătește 4.800 euro.

Se anunță creșteri foarte mari la acest impozit, iar antreprenorii sunt nemulțumiți de aceste măsuri discutate în acest moment la nivelul Guvernului. Pe de altă parte, până să impoziteze, să introducă taxe și impozite pentru mediul privat, în coaliție s-a decis și un plan de economii pentru aparatul de stat, și vorbim aici despre reducerea cu 20% a numărului de secretari de stat dar și despre reducerea șefilor din instituțiile publice, de la 12 procente din totalul angajaților la 8%, așadar 30% dintre șefii instituțiilor publice vor fi concediați sau retrogradați în perioada următoare. De asemenea, vor fi comasate și instituții iar personalul va fi redus cu 15%", a transmis reporterul Observator Florentina Lazăr.

Taxe și impozite mai mari, pentru a acoperi gaura din buget

Guvernul pregătește un mega-pachet de taxe şi impozite pentru a acoperi gaura din buget. Taxa pe valoare adăugată va creşte pentru anumite produse şi servicii, arată proiectul de ordonanţă de urgenţă obţinut de Observator. Astfel, din toamnă, căldura se va scumpi, la fel şi locuinţele.

Cine mai are bani după toate astea şi vrea să iasă la restaurant trebuie să scoată din buzunar cu 10% mai mult decât acum. Cei care vor să-şi cumpere o casă ar putea plăti, din toamnă, mai mult. Locuinţele de până în 120.000 de euro s-ar putea scumpi cu 4%. Mai exact, TVA-ul în cazul acesta va creşte de la 5 la 9%. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Lovitură pentru micile afaceri din România. Guvernul vrea taxe şi de trei ori mai mari pentru IMM-uri. Antreprenorii sunt nemulțumiți