Companiile care s-ar fi înţeles să scumpească alimentele de bază, prinse după ce s-au lăcomit. Au făcut creşteri de patru ori cât media inflaţiei
Plătim tot mai mult pentru alimentele de bază, pentru că producătorii s-ar fi înţeles între ei să crească preţurile. Asta suspectează Consiliul Concurenţei, care a făcut controale inopinate la 13 fabrici de zahăr, ulei şi unt. Posibilul cartel ar fi umflat preţurile absolut nejustificat. Autoritatea ar putea extinde investigaţia la întreg sectorul alimentar.
De Redactia Observator la 30.03.2023, 19:27Statistic, preţurile au crescut cu peste 15% în ultimul an. La alimentele de bază, însă, scumpirile sunt mult peste medie. Zahărul costă cu 60% mai mult, untul - cu mai bine de 45%, iar uleiul e mai scump cu 30 la sută. Tocmai aceste scumpiri au bătut la ochi şi sunt anchetate acum de Consiliul Concurenţei. Există suspiciunea unui cartel între marii jucători din piaţă.
Prețurile la energie au fost cel mai des arătate cu degetul pentru scumpirile alimentelor
"Unii producători încearcă să speculeze acest moment şi să se înţeleagă cu alţi producători şi să crească preţurile mai mult decât ar creşte ele de la sine, natural. Noi am mai văzut asta în perioadele de criză", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. În timpul controalelor inopinate, inspectorii au cerut acces în bazele de date a 13 producători de zahăr, unt şi ulei. "Preţurile la alimente au crescut la asemenea măsură încât însăşi alimentaţia de bază e în pericol. Este speculă bazată pe înţelegeri între distribuitori şi producători. Este absolut clar. Consiliul Concurenţei s-a trezit târziu", a declarat Mircea Coşea, profesor de economie.
Prețurile la energie au fost cel mai des arătate cu degetul pentru scumpirile alimentelor. Doar că, între timp, gazul şi curentul s-au ieftinit de două ori faţă de anul trecut. Însă asta nu se vede şi la raft. "O mare parte din produsele care se găsesc astăzi la raft au fost produse în ciclul economic anterior, adică anul trecut cu preţurile de la energie şi gaze crescute. De abia din toamnă vom avea o scădere vizibilă şi a inflaţiei. Probabil că se va ajunge pe la 8-9%, de la 16%", a declarat Stamule Tănase, economist.
Dacă suspiciunile celor de la Concurenţă se confirmă, producătorii riscă amenzi de până la 10 la sută din cifra de afaceri. Rezultatele anchetei nu le vom afla mai devreme de doi ani. "Ne-am uitat la tot sectorul de alimente, la tot sectorul de alimente de bază, dar nu e exclus să apară noi investigaţii în viitor. Nu vrem să stea lumea liniştită, să ştie că poate face orice", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. Şi în Statele Unite e în desfăşurare o investigaţie similară. Producătorii de ouă sunt acuzaţi de speculă. Ar fi făcut profiuri uriaşe după scumpirile fără precedent.