Companiile din România care au implementat programul de lucru de 4 zile pe săptămână
Patru zile de muncă pe săptămână! Este programul de lucru introdus şi de unele companii de la noi din ţară după un model care funcţionează de ani buni în Europa. Momentan pot lucra după un astfel de program doar angajaţii din IT şi publicitate. Şi asta pentru că sunt domenii digitalizate.
De Redactia Observator la 14.09.2021, 21:17Într-o companie de publicitate din România angajaţii lucrează din 2016 de luni până joi. Nu mereu însă. Au fost ani când au revenit la programul normal de lucru şi ani în care au lucrat doar de acasă din cauza pandemiei.
Alexandra Apostol, angajat companie publicitate: În acele patru zile tu trebuie să faci în așa fel încât sa reușești ce fac alții în 5 zile. Iar asta înseamnă sa fii extraordinar de organizat încât timpul tău să fie mult mai preţios în acele 4 zile
Mihai Andrei, director general companie publicitate: Reacția a fost de bucurie, ca sa spun aşa, iar pentru organizatie a fost mai ușor decât ne așteptam. S-a schimbat nr de zile de la 5 la patru și implicit numărul de ore lucratoare. Veniturile au rămas la fel, dar că timpul de lucru s-a micşorat
Alexandra lucrează în companie de 9 ani. E convinsă că e mult mai productivă atunci când munceste doar 4 zile din şapte.
Alexandra Apostol, angajat companie publicitate: Ai mai mult timp pentru tine, pentru familie, ai timp mai mult pentru activități diverse care nu țin de job, ai timp să pleci într-un miniconcediu
Mihai Andrei, director general companie publicitate: S-a văzut o creștere a cifrei e afaceri. Asta e primul indicator care spune că lucrurile au mers bine.
Jeni Chiriac, psiholog: Crește productivitatea în momentul în care eu ma deblochez, în momentul în care ma deconectez și fac altceva
Un studio de design din Iaşi a experimentat de curând acest model de afaceri. Rezultatul?
Oana Filip, reprezentant studio design: Plănuim să facem asta în fiecare august de acum înainte. Am avut mai multă energie noi și am venit la birou mai încărcați de idei și perspective diferite.
Andrei, marketer: Am avut mai mult timp pentru mine și am simțit mai puțină presiune
Nu toate companiile îşi permit să scurteze săptămâna de lucru, spun economiştii.
Adrian Benţa, economist: Dacă economia ar fi fost mai automatizată, ar fi fost mult mai performantă din punct de vedere tehnologic și am fi avut un punct de valoare mai mare poate am fi discutat de aceste deduceri ale timpului de lucru. Deocamdată cred eu că nu este aplicabil în România.
Aşa că angajatorii recurg la alte modalităţi de fidelizare a salariaţilor.
Corina Diaconu, manager companie resurse umane: Dacă înainte motivau salariul și proximitatea de casa ca fiind pe primul loc în preferinţele lor, acum majoritaea întreabă la interviu dacă exita un program de lucru flexibil.
Tot mai multe ţări experimentează săptămâna de lucru de patru zile
De altfel, în ultimii ani, locurile de muncă fără o oră fixă de ajuns la program, cu "vinerea scurtă" sau cu posibilitatea de a lucra de acasă sunt tot mai căuate. Tot mai multe ţări experimentează săptămâna de lucru de patru zile. În Islanda, sindicatele renegociază deja contractele d emuncă, iar în Mare Britanie sutdiile au arătat că programul mai scurt ar putea reduce totodată amprenta de carbon în Regat.