Concedieri masive la o mare fabrică din România. Aproape jumătate dintre angajaţi sunt în preaviz: "Nu ne poate ajuta decât un contract bun de energie"
Aproape jumătate din angajaţii combinatului de alumină din Tulcea sunt în preaviz. Aceştia au început să îşi caute alt loc de muncă, pentru că încet, încet, fabrica se va închide. Şi asta din cauza preţurilor enorme, care duc la imposibilitatea combinatului de a concura cu alte firme. În ultimii doi ani, aproape 600 de angajaţi au fost disponibilizaţi.
De Redactia Observator la 04.04.2024, 08:18Combinatul de alumină din Tulcea a fost înfiinţat în 1973 şi este singura rafinărie de acest tip din ţară. A fost unul dintre cei mai importanţi angajatori privaţi din municipiu.
Acesta asigura materia primă necesară combinatului din Slatina, până acum 2 ani, când acesta din urmă a oprit activitatea în cele trei hale de producţie.
De atunci, angajaţii din Tulcea au sperat la o repornire a instalațiilor.
Andrian Darie, lider Sindicatul Liber Alum: Am sperat că se va modifica ceva în sistemul acesta de liberalizare a preţurilor la energie, sau măcar se vor acorda contracte directe către industrie.
- Mii de locuri de muncă desfiinţate într-o ţară din Europa cu milioane de români. Anunţul producătorului auto
- Ce îi îngrijorează pe angajaţi la locul de muncă. Un sfert se tem de schimbările aduse de avansul tehnologic
- O companie, care a împânzit piaţa românească cu telefoane, concediază 1200 de angajaţi din Suedia. Se...
Concedieri la Combinatul de alumină din Tulcea
În ultimii doi ani, aproape 600 de angajaţi ai combinatului din Tulcea au fost disponibilizaţi.
Andrian Darie, lider Sindicatul Liber Alum: Neputând concura cu celelalte firme, care au energie la cel mult jumătate din preţul nostru uşor, uşor, suntem scoşi de pe piaţa mondială a producţiei de aluminiu.
86 dintre cei 186 de angajaţi sunt în preaviz de la 1 aprilie. Aceştia vor beneficia de cel puţin opt salarii şi jumătate ca plată compensatorie pentru disponibilizare.
Mariana Feodorov, manager resurse umane: Nu ne poate ajuta decât un contract bun de energie, gaz, care să ne permită să ne reluăm activitatea. Ar fi benefic pentru întreaga comunitate tulceană, pentru că Alum a fost întotdeauna un foarte bun contributor pe plan local.
Combinatul de alumină din Tulcea avea în 2022 aproximativ 780 de angajaţi. Acum va rămâne doar cu 100 de oameni care îşi menţin speranţa că ceva se va schimba.