Corespondenţă Bianca Iacob din Vilnius. Viitorul securităţii euro-atlantice, decis la 150 de km de Rusia. Ucraina a primit statut special pentru cel mai mare summit NATO
Viitorul securităţii euro-atlantice este decis mâine şi poimâine la doar 150 de kilometri de Rusia. La Vilnius, în Lituania, are loc summitul NATO. România speră să obţină sprijinul statelor aliate pentru sporirea securităţii pe flancul estic şi la Marea Neagră. Cea mai aşteptă decizie este însă cea legată de viitorul Ucrainei în cadrul Alianţei. Un lucru este sigur, ţara aflată în război nu va deveni membru, dar va primi un statut special.
De Bianca Iacob la 10.07.2023, 20:43Avem securitate de grad zero aici la Vilnius, pentru că avem pe de o parte cel mai mare summit de până acum, 31 de state cu Finlanda, care face acum parte din NATO. Alianţa şi-a dublat graniţa pe partea cu Rusia. Avem 48 de delegaţii, 48 de şefi de stat care participă la summitul de la Vilnius, asta înseamnă 2.400 de membri plus 150 de politicieni de rang înalt, aşadar măsurile de securitate sunt destul de ridicate.
Securitatea este şi pe agenda liderilor NATO
Nu vorbim doar despre poliţişti, vorbim şi despre sisteme anti-dronă şi sisteme de apărare antiaeriană, asta pentru ca totul să se desfăşoare în condiţii de securitate. Securitatea este şi pe agenda liderilor, celor mai importanţi lideri ai lumii, aici în Lituania.
La Vilnius vor fi aprobate planurile regionale de apărare, deci se trece de la o discuţie politică la ceva concret, pentru ca fiecare centimetru al Alianţei să fie apărat. Asta înseamnă o apărare în plus şi pentru România şi intră la pachet cu Marea Neagră şi Marea Mediterană. Securitatea la Marea Neagră a fost cerută şi anul trecut de Klaus Iohannis. Un lucru foarte important: Ucraina va primi un statut special de partener al NATO, pentru că miercuri va fi o discuţie în acest sens aici, la Vilnius.