Antena Meniu Search
x

NATO va scurta procesul de aderare a Ucrainei. Reacţie furioasă de la Kremlin

Război în Ucraina. NATO va anunţa în cadrul summitului de la Vilnius că va scurta procesul de aderare a Ucrainei, eliminând Planul de Acţiune. Kremlinul a reacţionat iar ameninţător astăzi spunând că aderarea Ucrainei la NATO ar fi un semnal ''foarte negativ'' pentru securitatea europeană.

de Redactia Observator

la 10.07.2023, 16:01

NATO va scurta procesul de aderare a Ucrainei. Reacţie furioasă de la Kremlin
NATO va scurta procesul de aderare a Ucrainei. Reacţie furioasă de la Kremlin - Profimedia

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat luni că statele membre ale acestei alianţe vor examina la summitul lor care începe marţi la Vilnius reducerea la un singur pas a procesului de aderare a Ucrainei la NATO, respectiv renunţarea la Planul de Acţiune pentru aderarea la NATO (Membership Action Plan - MAP), în timp ce ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba susţine că decizia de eliminare a acestui plan este deja luată, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

Vorbind la o conferinţă de presă înaintea summitului, Stoltenberg a spus că una dintre propunerile pe care aliaţii le vor discuta pentru a apropia Ucraina de NATO este suprimarea Planului de Acţiune pentru aderarea la NATO, astfel că în cazul unei viitoare aderări a Ucrainei s-ar trece "de la un proces din doi paşi la un proces cu un singur pas".

Întrebat precis dacă există deja o decizie în acest sens, el a răspuns că încă nu a fost luată o decizie definitivă. "Se desfăşoară consultări şi astăzi vor fi alte reuniuni. Dar sunt sigur că toţi aliaţii vor fi de acord asupra unui mesaj foarte clar de asemenea în ce priveşte Ucraina", a adăugat Stoltenberg.

De partea sa, ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a scris pe Twitter că NATO a decis deja să renunţe la MAP în cazul Ucrainei. "După discuţii intensive, aliaţii NATO au ajuns la un consens de a elimina MAP din calea aderării Ucrainei. Salut această decizie îndelung aşteptată care scurtează drumul nostru către NATO", a transmis Kuleba.

Pe acelaşi subiect

De asemenea, un responsabil occidental a declarat agenţiei France Presse, cu condiţia anonimatului, că aliaţii NATO "sunt pregătiţi" să elimine pentru Ucraina respectivul plan. Totuşi, adaugă acelaşi oficial, "chiar dacă acesta va fi suprimat, Ucraina tot va trebui să efectueze alte reforme înaintea aderării la NATO".

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, aşteptat la summitul NATO din 11-12 iulie, cere angajamente clare asupra unei perspective de aderare de îndată ce războiul cu Rusia se va încheia. Dar statele membre încă mai caută o linie comună asupra garanţiilor de securitate pe care sunt dispuse să le ofere Ucrainei.

Rusia: Aderarea Ucrainei la NATO ar fi un semnal ''foarte negativ'' pentru securitatea europeană

Aderarea Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică ar avea consecinţe "foarte negative" pentru securitatea europeană, a afirmat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului cu o zi înainte de începerea summitului NATO în timpul căruia va fi dezbătută candidatura Kievului, informează AFP.

"Aderarea Ucrainei la NATO ar avea consecinţe foarte, foarte negative aspra întregii arhitecturi a securităţii europene", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. "Ea ar constitui de asemenea o ameninţare absolută pentru ţara noastră, ceea ce va necesita o reacţie clară şi fermă din partea noastră", a adăugat Peskov.

Liderii statelor membre ale NATO se reunesc marţi şi miercuri în Lituania, pentru un summit ce ar urma să fie dominat de răspunsul Alianţei Nord-Atlantice la intervenţie militară a Rusiei în Ucrainei şi de solicitare de aderare la NATO a Kievului.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, ce va fi prezent, a declarat că nu se aşteaptă ca Ucraina să adere la NATO înainte de încheierea conflictului, dar şi-a exprimat speranţa că summitul va da un "semnal clar" ţării sale. Vladimir Putin a denunţat în repetate rânduri extinderea NATO spre est şi a acuzat membrii Alianţei că participă la conflict livrând arme Kievului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » NATO va scurta procesul de aderare a Ucrainei. Reacţie furioasă de la Kremlin