Cu cât s-au scumpit apartamentele în ultimul an. Un oraș mult mai mic decât Bucureștiul conduce clasamentul
Românii au prins curaj şi îşi cumpără case mai mari, chiar dacă locuinţele s-au scumpit. Tranzacțiile au crescut cu 10 la sută în primele nouă luni ale anului. Un oraş din centrul ţării a detronat Capitala când vine vorba de creşterile de preţ.
De Florentina Lazăr la 17.11.2024, 20:03Când vine vorba de scumpirea locuinţelor, Braşovul este surpriza absolută. Un apartament în oraşul de sub Tâmpa costă cu 18% mai mult față de anul trecut. La Oradea, preţurile au crescut cu 16%, la Iaşi - cu 14%, iar la Cluj, Craiova şi Bucureşti, clienţii plătesc cu 11% mai mult.
"Există în continuare o cerere din partea cumpărătorilor. Salariul mediu net al românilor a ajuns la aproximativ 1.000 euro, lucru care face ca românii să poată să-și permită să cumpere locuințe mult mai spațioase", a declarat Bogdan Cosmin Ivan, secretar general al asociației dezvoltatorilor imobiliari.
"Băncile au în acest moment credite cu dobândă fixă care se învârte în jurul a 5%, iar dobânda fixă le poate garanta o rată fixă pentru 3 sau 5 ani", a explicat Ramona Ganea, specialist imobiliare.
În primele 9 luni din an, cele mai multe locuinţe s-au vândut în Bucureşti, Iaşi şi Ilfov
- Oraşul din România în care proprietarii își vând cel mai rapid locuințele. Durează în jur de 49 de zile
- Povestea româncei care cumpără case pentru Messi. A pornit de la zero şi a construit un imperiu imobiliar. Inima...
- România se construieşte greşit sub ochii noştri: 150.000 de euro pe apartamente construite într-o capcană cu o...
Într-un complex rezidenţial din sudul Capitalei un apartament cu 2 camere si o suprafaţă de 55 mp costă 88.500 euro, cu 10.000 euro mai mult faţă de anul trecut. Preţul pentru o locuinţă cu aceeaşi suprafaţă aflată în nordul Bucureştiului este de peste 160.000 euro.
"Discutăm despre facilitățile pe care i le oferă zona, respectiv acces la metrou, spații de joacă pentru copii, căldură, siguranță, construcția în sine, finisaje", a spus Mădălina Luncan, agent imobiliar.
În Iași, prețul unui apartament cu 2 camere într-un cartier de blocuri noi pleacă de la peste 110.000 de euro în funcție de suprafață, chiar și într-un cartier mărginaș. Mai ieftine sunt cele din zona metropolitană, unde prețurile tot pentru două camere pleacă de la 65.000 de euro în funcție de câte de mare e distanța față de oraș.
2025 va veni cu scumpiri de cel puţin 10%, cred experţii
"Avem factori reali care stau la baza acestor creșteri, precum inflația, reglementările pentru eficiența energetică pe care dezvoltatorii trebuie să le implementeze, astfel încât să respecte noile standarde, și, de asemenea, renunțarea la facilitățile fiscale din domeniul construcțiilor", a explicat Ramona Ganea, specialist în imobiliare.
Clujenii plătesc acum cel mai mult pentru un apartament - costul pe metru pătrat depăşeşte 2.700 de euro. La Braşov este în jur de 1.900 de euro/mp, iar în Capitală puţin peste 1.700 euro/mp.