Cum putem economisi cu 70-80% la facturile din iarnă. 16.000 de români au aplicat deja
O locuinţă eficientă energetic poate fi soluţia pentru facturi mai mici. De la sisteme moderne de ventilaţie până la izolaţia, există numeroase metode de economisire. Deşi costurile iniţiale sunt mai mari decât pentru o casă obişnuită, specialiştii spun că investiţia se amortizează în timp.
De Alin Stan la 03.08.2022, 20:10Există sisteme de ventilaţie care consumă cu peste 10% mai puţin decât un aparat de aer condiţionat clasic. În plus, e suficient unul pentru întreaga locuinţă.
Cum putem economisi cu 70-80% la facturile din iarnă
Rareş Micloşiu, asociaţie de profil: Sunt niste filtre prin care trece aerul. Practic, sunt niste tije. Aerul care intra in casă trece printr-o parte, iar cel care iese prin altă parte se intersectează. Deci fac schimbul de căldură. Asa ai aer proaspăt în casă, păstrând aceeaşi temperatură.
Beneficii sunt şi de pe urma panourilor fotovoltaice bifaciale. Produc cu peste 30% mai multă energie decât cele clasice.
Flavia Nacu, asociaţie de profil: Am folosit panouri bifaciale care produc energie cu ambele feţe. Sunt mult mai utile pentru a putea fi folosite în zonele urbane, acolo unde nu ai suficent spaţiu pentru a le întinde. Acestea produc în medie cu 30% mai multă energie.
Chiar şi felul în care e construită casa contează când vine vorba de consumul de energie.
Flavia Nacu, asociaţie de profil: Trebuie să ne folosim cât mai mult de lumina din exterior. Adică să avem ferestre corect poziţionate pentru a avea un echilibru dintre lumina pe care o ai din exterior şi să nu ai probleme cu supraîncălzirea.
Şi izolaţia casei poate reduce factura la încălzire.
Dalia Stoian, asociație de profil: Termoizolaţia în loc să fie din polistier, poate fi din vată bazaltică care este mai si mai performantă, dar si mai sustenabilă. Sau din paie ori celuloză suflată. Chiar dacă la început plătim puţin mai mult cu 15%, pe termen lung iesi mai bine decât cu o casă clasică.
Adrian Mănuţiu, economist: În timp se produce o amortizare a acestei investiţii şi toate aceste costuri urmează ca în timp să scadă. Cei care au case pasive sau care sunt deja la un grad de eficienţă energetică maxim, ei se pot bucura de facturi cu 70-80% mai mici decât cele care încă mai folosesc tehnologii conventionale.
Statul Român a avut în derulare un program privind lucrări de eficientizare a energiei, în valoare de peste 430 de milioane de lei, la care au aplicat peste 16.000 de români în perioada 2020-2021, însă abia puţin peste 800 de dosare au fost soluţionate până în prezent.