Antena Meniu Search
x

Video România nu mai are bani la buget pentru o nouă compensare a preţului la energie. Ciucă, despre reducerea cu 15% a consumului de gaze, propusă de UE

Nu mai sunt bani în buget - e declaraţia făcută de premierului Nicolae Ciucă, la finalul şedinţei biroului politic al PNL. Întrebat care este soluţia pentru oamenii care încă primesc facturi duble la energie, prim-ministrul a declarat marţi seară că acest lucru nu ar trebui să se mai întâmple. În acelaşi timp, Nicolae Ciucă a declarat că o reducere şi mai mare a preţului la energie este imposibilă pentru că nu mai avem resurse bugetare. Nu exclude însă o ajustare a compensării. În acest context, în şedinţa PNL s-a discutat şi despre rectificarea bugetară, dar şi despre scutirea de la impozit a pensiilor sub 3.000 de lei. 

de Redactia Observator

la 03.08.2022, 08:40

Vezi și

Premierul Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a declarat marţi seara, după şedinţa conducerii liberalilor, că o compensare mai mare a preţurilor la energie şi gaze faţă de cea care este aplicată acum nu este posibilă, având în vedere bugetul alocat pentru acest domeniu. Acesta a fost întrebat de jurnalişti dacă PNL ia în calcul un preţ reglementat la energie şi la gaze şi care ar putea fi o soluţie de intervenţie pe piaţa energiei electrice şi gazelor în aşa fel încât preţul plătit de consumatorul final să scadă.

Ciucă: O compensare mai mare a preţurilor la energie şi gaze nu este posibilă

"Până în acest moment, la nivelul ANRE şi la nivelul ministerelor care decontează compensarea preţurilor la energie şi la gaze s-au primit toate facturile pentru intervalul noiembrie-martie. Nu avem încă o lună încheiată, de exemplu aprilie, care ar fi trebuit să fie prima lună pe care să fi analizat valoarea compensărilor pe noua schemă şi în momentul în care vom avea această lună încheiată facem analiza şi venim cu o decizie şi în ceea ce priveşte această ajustare a compensării a preţului la energie. (...) În momentul de faţă mergem pe aplicarea ordonanţei de urgenţă pentru perioada aprilie 2022-martie 2023 şi când vom avea datele concrete asupra unei sume compensatorii pe o lună întreagă, vom lua o decizie", a declarat Nicolae Ciucă, la sediul PNL.

Întrebat dacă Guvernul ar putea veni cu o nouă reducere a preţului la energie şi gaze, adică un nivel mai mare de compensare, premierul a subliniat că acest lucru nu este posibil având în vedere alocările bugetare. "O reducere a preţului mai mult decât este acum nu este posibilă pentru că trebuie să fim oneşti şi să le spunem oamenilor adevărul. Bugetul este cel pe care l-am făcut public şi aceştia sunt banii din care putem să facem, să realizăm compensările preţurilor la energie şi gaze", a explicat Nicolae Ciucă.

Pe acelaşi subiect

Şeful Executivului a fost întrebat de presă şi cine din România va trebui să aplice decizia luată la nivelul Uniunii Europene privind reducerea voluntară cu 15% a consumului de gaze, el răspunzând că această decizie trebuie privită ca una voluntară şi că populaţia din ţara noastră nu va fi afectată în ceea ce priveşte asigurarea gazului. "Vă rog să privim această decizie voluntară, de altfel, cum bine aţi spus. În ansamblul de măsuri care s-au luat la nivelul Ministerului Energiei şi de către companiile producătoare de gaz, avem în momentul de faţă peste 1,8 miliarde de metri cubi înmagazinaţi, ceea ce ne duce mult peste pragul pe care îl aveam asumat la 1 august, care era de 46%, la 1 septembrie - 57%. Am depăşit şi pragul pe care-l aveam de îndeplinit pentru 1 septembrie, motiv pentru care în acest moment continuăm să ne asigurăm necesarul de gaz înmagazinat în depozitele proprii şi dau asigurări că populaţia nu va fi afectată în ceea ce priveşte asigurarea gazului. Şi, pe măsura voluntară, nefiind în momentul de faţă stabilite elemente tehnice clare, nici pe măsura în momentul în care ea va deveni obligatorie, nu pot să comentez ceea ce avem de făcut. Cert este că în momentul în care vom avea suficiente gaze şi în momentul în care discutăm de această atitudine a tuturor ţărilor membre ale Uniunii Europene, de a continua solidaritatea faţă de contextul în care ne găsim, vom adopta aceeaşi atitudine şi în continuare", a declarat Nicolae Ciucă.

Premierul Nicolae Ciucă a mai adăugat că în cazul în care măsura privind reducerea consumului de gaze cu 15% va deveni obligatorie, aceasta va fi aplicată în mod echilibrat, astfel încât să nu se întrerupă activitatea nici a marilor consumatori, nici în instituţii şi preponderent să fie asigurat necesarul de gaz pentru populaţie.

Neimpozitarea pensiilor mai mici de 3.000 de lei, luată în calcul

Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, că în şedinţa conducerii liberalilor s-a discutat despre varianta neimpozitării pensiilor mai mici de 3.000 de lei, însă a precizat că trebuie să existe o discuţie în coaliţie pe acest subiect. "Este o variantă pe care am discutat-o şi în şedinţa de astăzi. Este o propunere. Daţi-mi voie să continuăm cu aceeaşi abordare responsabilă fără să le creăm oamenilor aşteptări sau, şi mai rău, iluzii vizavi de măsurile pe care le luăm. (...) Toate aceste chestiuni trebuie discutate cu partenerii noştri din coaliţie şi ele trebuie validate în coaliţie, sigur, ţinând cont de resursele bugetare la dispoziţie, pe baza impactului pe care acestea le vor avea", a spus premierul Ciucă, la sediul central al PNL, după şedinţă, întrebat de jurnalişti dacă partidul susţine neimpozitarea pensiilor mai mici de 3.000 de lei.

El a afirmat că impactul bugetar ar fi de 87 milioane de lei, ceea ce înseamnă anual circa un miliard de lei, relatează Agerpres. Premierul a arătat că această propunere a venit din partea fostului ministru al Muncii - Raluca Turcan, liderul organizaţiei judeţene PNL Sibiu. Întrebat şi dacă în coaliţie se va discuta şi despre o majorare a pensiilor, el a spus că acest subiect nu a fost discutat. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri politice » România nu mai are bani la buget pentru o nouă compensare a preţului la energie. Ciucă, despre reducerea cu 15% a consumului de gaze, propusă de UE