Antena Meniu Search
x

Video Seceta și facturile tot mai mari îi fac pe români să consume mai puțină apă. Care sunt sfaturile specialiștilor pentru a ne reduce consumul

Apă cu porţia. În plină vară, începem să strângem robinetul pentru a reduce consumul şi a băga la apă facturile. Fie că îşi spală vasele, hainele sau fac duş, oamenii caută metode prin care să folosească tot mai puţină apă. Specialiştii au câteva recomandări pentru a reduce costurile chiar şi cu 50%. 

Alin Stan
de Alin Stan

la 21.07.2022, 21:05

Vezi și

Cu ţârâita. Aşa curge apa la robinetul doamnei Viorica Moraru. Are 70 de ani, iar din pensia de 1.200 de lei abia reuşeşte să se descurce. Costul tot mai mare al facturilor din ultima perioadă a determinat-o să facă economii inclusiv atunci când spală vasele. 

Viorica Moraru: "La robinet, de multe ori încălzesc apa şi nici nu dau drumul la apă caldă. Lăsăm să curgă mai puţin? Foarte puţin. Să putem face economii.Duşul nici nu putem vorbi. Câteva zeci de secunde, aşa. În timp ce ne şaponăm, e oprită apa şi dăm repede."

Până acum plătea în jur de 100 de lei doar pentru apă. Cu toate metodele de a reduce consumul, a scăzut factura la jumătate.

Victoria Moraru: "Factura se poate reduce. Eu una spăl la mână. Nici maşina de spălat nu o mai bag. Apa aia nici nu o arunc. O strâng în altă găleată şi pun la toaletă. Nu mai trag apa."

Pe acelaşi subiect

Pierderile de pe rețea, suportate de consumatori

O problemă este şi la asociaţiile de proprietari, acolo unde sunt înregistrate multe pierderi în reţea, iar locatarii sunt nevoiţi să le plătească. 

Eugen Berceanu, preşedintele unei asociaţii de proprietari: "Trebuie să facem totusi economie, utilizând mai des maşinile de spălat, cei care deţin aceste maşini. Să facem duş mai rapid, nu cadă, tocmai pentru a mai economisi apă."

Adrian Negrescu, economist: "Dacă îţi evaluezi foarte bine reteaua de apă din casă, dacă esti atent la consumul de apă pe care îl face mașina de spălat, de modul în care facem duş, putem reduce factura, ne putem reduce factura la apă cu cel puţin 30%."  

Sorin Randasu, reprezentant Apele Române: "Orice economie este binevenită, atât reducerea pierderilor, cât şi economia pe care o face orice persoană. Să-şi limiteze consumul cât se poate de mult, să folosească apa raţional."

Putem facturi reduse la jumătate, trebuie făcute investiţii în instalaţiile sanitare. Andrei, reprezentantul unui magazin: "Bateria acesta la care putem avea o economie de aproape 50%, economia se face din perlator. Perlatorul care are aport de aer şi cartuşul are plăcuţele ceramice. Aici se face diferenţa între o baterie de genul ăsta şi bateriile normale."

Consumul mediu de apă al unei persoane este de aproximativ 3 metri cubi pe lună. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Seceta și facturile tot mai mari îi fac pe români să consume mai puțină apă. Care sunt sfaturile specialiștilor pentru a ne reduce consumul