Video Harta autostrăzilor din România. Câţi kilometri de drumuri de mare viteză ar putea fi inauguraţi în 2025
Autostrăzile prind viteză, în sfârşit. După ce anul trecut am inaugurat un număr record de kilometri, Ministerul Transporturilor are speranţe şi mai mari în 2025: am putea circula pe încă 250 de kilometri, cei mai mulţi pe autostrada Moldovei. Însă unele proiecte vitale pare că dau în marşarier, cum ar fi autostrada peste Carpaţi, de la Piteşti la Sibiu.
Harta autostrăzilor din România începe, cu multă întârziere, să semene cu una demnă de o ţară europeană. Avem, în acest moment 1.269 kilometri de autostradă şi drumuri express daţi în circulaţie. Aproape 200, un record pentru ţara noastră, au fost inauguraţi în 2024, an electoral.
Cel mai lung sector de autostrăzi conectate
Pentru 2025, autorităţile au planuri şi mai îndrăzneţe. În primul rând, vor să realizeze cel mai lung sector de autostrăzi conectate, de la Constanţa la Craiova, adică 475 de kilometri. Pentru asta, trebuie finalizate două loturi care însumează aproape 50 de kilometri. Unul este pe inelul sudic al Autostrăzii de Centură a Capitalei.
Începutul de an ar trebui să aducă și finalizarea ultimului lot al Autostrăzii Zero, inelul sudic. Aici, lucrările sunt mult întârziate faţă de termenul inițial - aprilie 2024. Odată terminată și bucata aceasta, A1 și A2 vor fi în sfârșit legate, prin autostrada de centură a Capitalei.
- Să primeşti banii ca angajat sau prin firmă? Soluţia pentru a evita impozitele mari pe venit
- Intrarea în Schengen, mană cerească pentru cei din apropierea vămilor: "Am luat țigări. Patru cartușe de...
- Produsul care se va scumpi cu peste 10% după modificarea unei reguli vechi de 12 ani. Care sunt preţurile acum
- Preţul gazului la Bursă a atins maximul ultimelor 14 luni. Experţii anunţă facturi cu cel puţin 50% mai mari
- Fermierii anunță dezastrul lăsat în urmă de secetă: cele mai slabe recolte de porumb și floarea soarelui din...
Tot anul acesta se vor inaugura și cei 12 km de drum expres dintre Albota și Pitești, singura porțiune lipsă, pentru ca de la Craiova la Pitești să se poată circula în regim de autostradă. Previziunile sunt că în primăvară ar trebui finalizate lucrările.
Planurile pentru Autostrada Moldovei
Şi planurile pentru autostrada Moldovei sunt optimiste. Vom putea circula neîntrerupt de la Bucureşti la Focşani în câteva luni, după ce vor fi date în circulaţie ultimele loturi de pe acest tronson. "În perioada februarie-martie ar trebui să vedem lotul I din Buzău-Focşani, adică podul peste Buzău, gata! Şi de asemenea, pe Mizil-Spătaru, vreo 28 de km din A7. Marea necunoscută este ce se întâmplă în afară de aceşti km, care sunt ca şi gata. Vorbim de şase loturi rămase la nord de Focşani, care însumează undeva la 180 de km, am vedea în acest an 100 de km inauguraţi", spune Ionuţ Ciurea, Asociaţia Pro Infrastructura.
Oficialii din ministerul Transporturilor cred că vom depăşi recordul de anul trecut. "Vom depăşi 250 de km de autostradă şi drum expres daţi în trafic. Vom avea patru tuneluri în lucru, vom începe lucrările şi la cel mai lung tunel pe autostrada Sibiu-Piteşti", a declarat Ionel Scrioşteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.
Alte proiecte vitale se văd însă în ceaţă. Inelul Nordic al Autostrăzii Bucureşti este mult întârziat şi ar putea fi gata abia peste doi ani. Cât despre prima autostradă care va tăia munţii Carpaţi, de la Sibiu la Piteşti, aceasta va fi construită în 2030.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰