Antena Meniu Search
x

Video Un spital din Maramureș trece pe energie verde de frica facturilor tot mai mari

Ca să evite facturi astronomice, autorităţile locale caută metode de economisire. În oraşul Cavnic, din Maramureş, primăria vrea să instaleze la Spitalul de Psihiatrie un sistem pentru energie verde, care ar reduce semnificativ cheltuielile. Sistemul face parte dintr-un proiect mai amplu, care include şi reabilitarea plus extinderea unităţii medicale, în valoare de peste şase milioane de euro. 

de Redactia Observator

la 21.07.2022, 21:05

Vezi și

Pe întreaga structură a spitalului ar urma să fie montate 70 de panouri fotovoltaice, panouri solare şi pompe de căldură. 

Vladimir Petruț, primarul orașului Cavnic: "Ceea ce noi dorim să facem e să asigurăm apa caldă gratuită, curentul gratuit şi încălzirea gratuită.Vom produce de trei ori mai multă electricitate decât vom consuma."

Ce va fi în plus fie va ajunge în reţeaua publică, iar primăria va obţine profit, fie va fi stocat pentru perioadele în care va creşte nevoia spitalului. Proiectul a fost elaborat de autoritatea locală încă din 2017. În condiţiile în care în ultimul an sumele de pe facturi au explodat, energia verde e mană cerească. 

Cum va folosi conducerea banii economisiți?

Pe acelaşi subiect

Vladimir Petruț: "În februarie 2021 am plătit 24.000 de lei factura la gaz, iar în februarie 2022 a fost 86.000 de lei. În condiţiile în care contractele între unităţile medicale şi Direcţia de Sănătate Publică 95% din banii care vin pentru servicii se duc pe salarizare şi doar 5% rămân pentru funcţionarea unităţii. Aici vorbim de hrană, medicamente. S-a ajuns ca acei 5% să fie deja utilităţile."

Marius Mărginean, managerul spitalului: "În primele patru luni ale anului am plătit suma pe care am plătit-o în integralitatea anului trecut la gaze naturale. Sume pe care spitalul nu şi le permite."

Noua investiţie va ajuta unitatea medicală să facă o economie de aproximativ un milion de lei pe an. Iar edilul ştie deja ce va face cu banii. 

Vladimir Petruț, primar Cavnic: "Cu banii ce-i vom economisi pe aceste servicii dorim să plătim un diabetolog, chiar cu jumătate de normă, care să vină două zile pe săptămână şi să putem să ajutăm aceşti oameni. O alt parte va merge pe medicamentaţie." 

Instalarea sistemului pentru energie verde face parte dintr-un proiect mai amplu, în valoare de şase milioane de euro, cea mai mare parte fiind bani europeni. Contribuția primăriei se ridică la aproximativ 50.000 de euro. Lucrările ar urma să înceapă în toamna acestui an. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Un spital din Maramureș trece pe energie verde de frica facturilor tot mai mari