Daea le transmite fermierilor că nu pot avea şi despăgubiri de la UE, şi cereale din Ucraina interzise. Comercianţii, marii câştigători după importurile din ţara vecină
Fermierii sunt nemulţumiţi de decizia Guvernului de la Bucureşti de a permite în continuare importurile de cereale din Ucraina. Cultivatorii se plâng că nu pot face faţă preţurilor mici cu care se vând grânele vecinilor. În replică, ministrul Agriculturii le transmite că doar aşa pot beneficia de despăgubirile de la Bruxelles. Petre Daea i-a cerut premierului să fie sprijinit pentru că se simte ca pe front.
De Andreea Filip la 20.04.2023, 19:50Petre Daea, ministrul Agriculturii: Stimați colegi, să nu mă lăsați în luptă singur.
Nicolae-Ionel Ciucă, premierul României: Presupun că până acum nu v-ați simțit singur. Nici de acum înainte domnule ministru, nu o să fiți.
Petre Daea, ministrul Agriculturii: Păi să nu mă lăsați singur, fraților, că sunt multe puști pe mine, văd.
Încolţit atât de fermierii care vor măsuri concrete dar presat şi de la Bruxelles, ministrul Daea a vrut să împace şi capra şi varza. România nu a interzis importul cerealelor, ci i-a cerut ţării vecine să-şi restricţioneze singură exporturile. Oficialul susţine că o decizie drastică, similară celor luate de Polonia sau Ungaria, ar pune în pericol a doua tranşă de 100 de milioane de euro, bani pe care Comisia Europeană îi promite ţărilor afectate. În plus, se aşteaptă luarea unei măsuri unitare.
- Fermierii români vor primi 10 milioane de euro de la Comisia Europeană și alte 10 milioane de euro de la guvern....
- Polonia vrea ca mai multe produse alimentare din Ucraina să fie interzise în UE: lapte, carne de pasăre, miere
- De ce nu vrea România să interzică cerealele ucrainene
- Petre Daea, în şedinţa de Guvern: "Să nu mă lăsaţi singur, fraţilor, că sunt multe puşti pe mine". Replica...
Petre Daea, ministrul Agriculturii: Acest pachet înseamnă oprirea importurilor până în data de 5 iunie pentru produsele: grâu, porumb, semințe de floarea soarelui si semințe de rapiță.
România sigilează transporturile ucrainene de cereale în vămi
Până atunci, România sigilează transporturile ucrainene de cereale în vămi, procedură care exista deja.
Reporter: De cât timp se sigilează camioanele aici, în Vama Siret?
Liviu Moldovan, șef adjunct Biroul Vamal de Frontieră Siret: De când e convenţia de trafic comună. Dintotdeauna se sigilează. De când am intrat în Uniunea Europeană.
Reporter: Cât la sută din TIR-urile care vin din Ucraina sunt încărcate cu cereale?
Liviu Moldovan, șef adjunct Biroul Vamal de Frontieră Siret: Aproximativ 60%.
De la începutul anului, doar prin Vama Siret au intrat 74.500 de camioane.
Şofer ucrainean: Pune plombă (n.r. sigiliu) şi merg la Giurgiu, Ruse, Promachonas, Salonic. Salonic e port vamă. Vameşii desfac şi verifică. E ok, apoi ajung la client.
În schimb, în Portul Constanţa, unde depozitele sunt încă pline, situaţia e departe de a fi rezolvată.
Andreea Filip, reporter Observator: Fermierii consideră că problema cerealelor din Ucraina a fost partial rezolvata. Aşa că cer măsuri care să asigure prioritatea tranzitului și comercializării grânelor românești în Portul Constanța. Concret, şi aici, vor stabilirea unor culoare destinate exclusiv fermierilor români.
Nemulţumirile cultivatorilor români
Cultivatorii români au şi alte nemulţumiri.
Ion Cioroianu, Asociaţia Fermierilor din România: Fermierii mari au depozitele pline cu grâu, porumb, floarea soarelui. Vine noua recoltă şi n-au unde s-o depoziteze.
Vlad Macovei, Asociaţia Forţa Fermierilor: În 2 luni, fermierii români deja vor începe campania de recoltat. Asta înseamnă că preţurile în timpul campaniei de recoltat vor fi dezastruoase.
Fermierii spun că, la preţurile de acum, nu pot recupera nici măcar banii investiţi în recolta de anul trecut.
Daniel Radu, fermier: De la 3.300 de lei tona de rapiţă la recoltare, acum era la 2.000 de lei. Deci 1.300 de lei în minus.
România a importat anul trecut de peste 20 de ori mai multe produse agro-alimentare ucrainene decât în 2021. Comercianţii recunosc faptul că marfa vecinilor le-a rotunjit profiturile.
Cătălin Scarlat, proprietar magazin: Şi preţul lor este extrem de competitiv. Comparativ cu un produs similar, preţul este cu aproximativ 25% mai ieftin.
Din acest motiv, Ungaria a anunţat azi că a interzis importurile de miere și anumite produse din carne din Ucraina, pe lângă cereale, până pe 30 iunie.