Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Fermierii români vor primi 10 milioane de euro de la Comisia Europeană și alte 10 milioane de euro de la guvern. Când depun actele

Guvernul a adoptat joi măsuri de sprijin de urgenţă pentru producătorii agricoli din sectorul de cereale: 10 milioane de euro de la Guvern, pe lângă cele 10 milioane de euro de la Bruxelles. La 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial, agricultorii pot să îşi depună documentele la APIA. România nu a interzis importul cerealelor din Ucraina, ci i-a cerut ţării vecine să-şi restricţioneze singură exporturile şi să le directioneze către ţările subdezvoltate. Astfel, suntem singura ţară din regiune care nu a încheiat un acord bilateral cu Ucarina.

de Redactia Observator

la 20.04.2023 , 16:30

Fermierii români vor primi 10 milioane de euro de la Comisia Europeană și alte 10 milioane de euro de la guvern. Când depun actele Fermieri români - Shutterstock

O hotărâre privind acordarea unei măsuri de sprijin de urgenţă pentru producătorii agricoli din sectorul cereale a fost aprobată joi, în şedinţa de Guvern, a anunţat Ministerul Agriculturii. "Temeiul legal îl constituie Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/739 al Comisiei din 4 aprilie 2023 de prevedere a unei măsuri de sprijin de urgenţă pentru sectorul cerealelor şi cel al seminţelor oleaginoase din Bulgaria, Polonia şi România, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L nr 96 din 5 aprilie 2023", se menţionează în comunicat.

Conform sursei citate, această măsură de sprijin are ca obiectiv acordarea unui grant producătorilor agricoli afectaţi de creşterea importurilor de cereale din Ucraina şi reprezintă suma care se acordă pentru compensarea cheltuielilor angajate de producătorii agricoli din sectorul cereale pentru depozitarea în spaţii de depozitare pentru produse agricole proprii sau depozitarea în custodie la terţi, a cantităţilor de grâu obţinute din producţia proprie a anului 2022 şi înregistrate în aceste spaţii la data de 1 februarie 2023.

Valoarea schemei de ajutor este de 99,233 milioane lei şi reprezintă echivalentul sumei de 20,1 milioane euro stabilit la rata de schimb de 4,9370 lei pentru 1 euro în conformitate cu prevederile art 1 alin (5) din Regulament. Astfel, 49,616 milioane lei, echivalentul sumei de 10,050 milioane euro, reprezintă finanţare externă nerambursabilă FEGA pusă la dispoziţia statului român în conformitate cu art 2, alin (1) Regulament iar suma de 49,616 milioane lei, echivalentul sumei de 10,050 milioane euro, se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2023.

Articolul continuă după reclamă

Potrivit MADR, cuantumul unitar al grantului se exprimă în lei/tonă şi se calculează de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, prin raportarea sumelor prevăzute la cantităţile totale depozitate stabilite şi comunicate ca fiind eligibile la plată după verificarea solicitărilor. "Suma care se acordă fiecărui producător agricol beneficiar este obţinută din înmulţirea grantului unitar cu cantitatea de grâu din recolta proprie a anului 2022, depozitată de către acesta la data de 1 februarie 2023 şi declarată în cererea de solicitare a ajutorului", se precizează în comunicat.

Pe acelaşi subiect

Schema se aplică pe întreg teritoriul României pe bază de criterii obiective şi nediscriminatorii, iar plăţile sumelor reprezentând grantul se efectuează până la data de 30 septembrie 2023. Pentru a accesa forma de sprijin, beneficiarii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii de eligibilitate: sunt înregistraţi în evidenţele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură cu cererea unică de plată 2022; au depozitat producţia proprie de grâu a anului 2022 în spaţii de depozitare pentru produse agricole proprii sau în spaţii de depozitare ale terţilor, la data de 1 februarie 2023.

La 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial, fermierii pot să îşi depună documentele la APIA

Nicolae Ciucă a anunţat că astăzi Guvernul va aproba o hotărâre de guvern, prin care asigură mecanismele de alocare a celor 10 milioane de euro de la Comisia Europeană şi 10 milioane de euro tot de la bugetul Ministerului Agriculturii.

"Au avut loc o serie întreagă de demersuri atât în ceea ce priveşte dialogul nostru cu Comisia Europeană cât şi cu partea ucraineană, ministrul Daea a avut un dialog permanent, fiecare dintre aceste subiecte au fost abordate astfel încât să găsim acele soluţii prin care fermierii români să nu fie afectaţi şi să continuăm sprijinul pentru Ucraina, care are nevoie de ajutorul din partea vecinilor, comunităţii internaţioanale. Ieri am primit răspuns la scrisoarea transmisă doamnei preşedinte a Comisiei Europene.

Este vorba despre măsuri care confirmă preocuparea la nivelul Comisie, astfel încât să putem să avem un mod de acţiune coordonat, unitar şi solidar. Scrisoarea confirmă alocarea unui al doilea pachet de sprijin de aproximativ 100 de milioane de euro pentru fermieri afectaţi de importurile de produse agricole din Ucraina. (..) În baza acelor discuţii de ieri şi a răspunsului formulat în scrisoarea de la doamna preşedinte, au fost de asemenea o serie de măsuri anunţate, inclusiv măsuri de salvgardare pe patru produse agricole, grâu, porumb, floarea soarelui şi rapiţă şi de asemenea au fost anunţate măsuri care pot fi luate la nivelul Comisiei, în urma unei analize şi investigaţii, conform procedurii, în perioada imediat următoare", a spus azi şeful Executivului. 

Ciucă a arătat că este de asemenea menţionată intensificarea eforturilor pentru facilitarea tranzitului de produse agricole din Ucraina, facilitatea şi asigurarea trasabilităţii acestor produse, cu accent pe îmbunătăţirea infrastructurii şi scăderea costurilor logistice şi desigur o mai bună coordonare între toţi actorii care asigură mecanismele acestea de tranzitare.

"Ceea ce doresc să menţionez în urma acestei scrisori este solicitarea ca la nivelul fiecărei ţări să se ia în considerare evitarea măsurilor unilaterale şi să putem să avem un dialog care cu certitudine va fi concretizat săptămâna viitoare, pe 25, la întâlnirea miniştrilor agriculturii şi în felul acesta cu certitudine, pe baza dialogului şi a consultărilor politice, se vor identifica acele soluţii prin care să se protejeze fermierii, să se realizeze un echilibru de piaţă şi desigur continuarea sprijinului pentru Ucraina.

Am avut discuţii cu domnul ministru cu specialiştii din domeniu şi trebuie să spunem public o chestiune foarte importantă legată de aceste mecanisme pe care le avem la dispoziţie şi facem uz pentru a avea un dialog cât se poate de constructiv cu fermierii şi procesatorii din ţara noastră şi să punem la dispoziţie mecanisme prin care sprijinul acordat atât din fonduri europene cât şi de la bugetul de stat să ajungă la fermieri", a mai spus premierul. 

"Apoi, la 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial, fermierii pot să îşi depună documentele la APIA şi să beneficieze de acest ajutor financiar. Ulterior, pe baza acestei hotărâri şi pe măsura aprobării fondurilor suplimentare din tranşa a doua de la Comisia Europeană vom aloca şi celelalte fonduri, menţinând dialogul pentru a avea permanente informarea corectă şi reală despre ceea ce se întâmplă în sectorul agricol, ţinând cont că campania agricolă este în plină desfăşurare. Este un foc continuu şi nu ne putem permite să nu avem soluţii pentru toate aceste probleme", a mai spus premierul Ciucă. 

Premierul a mai anunţat că începând cu data de 15 mai, fermierii care şi-au depus documentaţia până la 23 martie să poată să primească ajutoarele în valoare de 26,1 milioane de euro, iar celălalt pachet, în valoare de 22 de milioane de euro, începând cu semestrul doi al acestui an

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Primiţi prime sau alte beneficii de la angajator, de sărbători?
Observator » Ştiri politice » Fermierii români vor primi 10 milioane de euro de la Comisia Europeană și alte 10 milioane de euro de la guvern. Când depun actele