Antena Meniu Search
x

De ce nu vrea România să interzică cerealele ucrainene

Beneficiile de la Uniunea Europeană vin în condiţiile în care acţionăm solidar şi nu blocăm tranzitul de cereale ucrainene a explicat azi purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe. Şi Guvernul a transmis, prin purtătorul său de cuvânt, că România a ales să respecte cu stricteţe normele europene în materie, asta după ce PSD a cerut iar suspendarea temporară a importului de cereale din Ucraina

de Redactia Observator

la 20.04.2023, 15:30

De ce nu vrea România să interzică cerealele ucrainene
Grâu recoltat în Harkov, Ucraina, 2020 - Shutterstock

Purtătorul de cuvânt al PNL a declarat despre sprijinul pe care Comisia Europeană îl acordă fermierilor afectaţi de tranzitul cerealelor din Ucraina, că aceste beneficii de la Uniunea Europeană vin în condiţiile în care acţionăm solidar şi nu blocăm tranzitul acestor cereale. El a arătat că orice fel de formulă prin care încercăm să ne autoizolăm, să blocăm, evident este calea perdantă.

"Începând de astăzi avem adoptată hotărârea de guvern care oferă practic acea soluţie pentru sprijinul de care au nevoie fermierii români afectaţi de tranzitul cerealelor din Ucraina. 20 de milioane de euro este practic primul pachet de ajutor, el este operaţionalizat, au 15 zile la dispoziţie fermierii să depună documentele necesare", a spus Ionuţ Stroe la Antena 3 potrivit news.ro.

El a precizat că jumătate din aceşti bani sunt bani europeni şi jumătate de la bugetul de stat.

"Se va vedea, în viitor, că Uniunea Europeană va suplimenta acest ajutor, practic al doilea pachet, încă 100 de milioane de euro, e practic dublu faţă de primul şi va fi distribuit şi României şi celorlalte state afectate. Practic, se confirmă practic că calea dialogului este calea de urmat, pentru că aceste beneficii de la Uniunea Europeană vin în condiţiile în care acţionăm solidar şi evident nu blocăm tranzitul acestor cereale, acţionăm împreună", a spus purtătorul de cuvânt al PNL.

Pe acelaşi subiect

Ionuţ Stroe a menţionat că "toţi cei care nu au înţeles şi încearcă să lanseze, prin comunicate de presă sau mesaje alarmiste, e bine de văzut că orice fel de formulă prin care încercăm să ne autoizolăm, să blocăm să boicotăm aceste transporturi, să luăm doar măsuri populiste, vorbe goale de conţinut, evident este calea perdantă".  

Despre faptul că fermierii sunt nemulţumiţi de aceste ajutoare, Ionuţ Stroe a precizat că este normal, pentru că au fost afectaţi. "Cu siguranţă, compensaţiile vor acoperi toate aceste pierderi şi vor vedea şi cei care sunt acum sub imperiul nervilor cer blocarea tuturor transporturilor că toate ţările care au vrut să facă poziţie separată, să adopte aceste măsuri radicale, vor ajunge în final tot la soluţia europeană, tot la poziţia Românie. Am fost singura ţară care a susţinut mereu acest parcurs", a mai spus el.

Despre ministrul Agriculturii, Petre Daea, liberalul a spus că a menţinut această linie deschisă de preşedintele Iohannis şi de premierul Nicolae Ciucă. "A făcut ceea ce trebuie, el va continua linia aceasta şi iată că beneficiile nu întârzie să apară, apropo de banii europeni", a arătat Stroe. Purtătorul de cuvânt al PNL a menţionat că vor continua discuţiile şi pe 25 aprilie va fi acea întrunire europeană unde cu siguranţă se vor decide foarte multe lucruri care vin să compenseze aceste pierderi generate de războiului din Ucraina.

Dan Cărbunaru: România a ales să respecte cu stricteţe normele europene

PSD a solicitat azi Guvernului să pregătească actul normativ pentru suspendarea temporară a importurilor de cereale din Ucraina şi l-a acuzat pe ministrul Cadariu că a fugit de responsabilitatea pe care o are în domeniul comerţului  extern. Purtătorul de cuvânt al Guvernului a declarat şi el că România a ales să respecte cu stricteţe normele europene în materie.

Dan Cărbunaru a arătat că în continuarea dialogului pe care ministrul agriculturii, Petre Daea, l-a avut ieri, atât cu omologul său ucrainean, cât şi cu vicepreşedintele Comisiei Europene, Dombrovskis, şi comisarul european al agriculturii, alături de reprezentanţi ai ANSVSA, Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului şi membri ai Cancelariei Prim-Ministrului, în urma acestor dialoguri continuă întâlnirea la nivel de experţi între instituţiile responsabile din România pentru a stabili proceduri mai eficiente şi mai clare de lucru în privinţa importurilor şi a produselor care trec, aflate în tranzit din Ucraina către alte state, urmând ca la finalul acestor discuţii respectivele instituţii să comunice public ce decizii s-au luat.

"Între timp rămâne mesajul, transmis de preşedinta Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen, care a răspuns printr-o scrisoare iniţiativei lansate de şefi de stat şi de guverne, printre care şi prim-ministrul României, în privinţa protejării fermierilor din statele aflate la graniţa ucraineană şi urmează, aşa cum a fost şi anunţat, ca respectivele state, care prin deciziile lor au afectat cumva acest flux, să aibă ocazia de a reveni asupra acestor decizii, astfel încât şi pachetul de ajutor anunţat de Comisia Europeană, cel de 100 de milioane de euro, va veni în plus faţă de cele 56 de milioane de euro deja anunţate în primul pachet de sprijin pentru fermieri", a spus Dan Cărbunaru.

El a precizat că a fost deja discutată şi aprobată forma de sprijin care dublează cei 10 milioane de euro alocaţi fermierilor români, afectaţi de importul de cereale din Ucraina, cu alte 10 milioane de euro din bugetul naţional, urmând ca aceste sume să fie suplimentate, desigur, el adăugându-se la pachetul de sprijin pentru agricultura românească prin finanţări europene, care în medie anual se ridică la aproape 3 miliarde de euro.

"Desigur, există acest nivel la care prin intervenţia prim-ministrului Nicolae Ciucă, alături de alţi prim-miniştri din UE şi preşedintele bulgar, prin scrisoarea trimisă preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost semnalată problema cu care se confruntă fermierii din aceste state, ca urmare a importurilor de cereale din Ucraina. Deci tema este deja cunoscută la nivel european", mai a arătat el. Cărbunaru a precizat că o primă reacţie la intervenţia preşedintelui României, la intervenţia Guvernului României a fost aceea că Comisia vine cu un al doilea pachet de sprijin de 100 de milioane de euro.

"Asta a rezultat şi din discuţiile pe care domnul ministru Daea le-a avut cu vicepreşedintele Comisiei Europene, Dombrovskis, ieri, vine cumva în completarea nevoii ca statele care deja au introdus o serie întreagă de restricţii, în privinţa tranzitului de cereale şi a fluxului de cereale din Ucraina pe teritoriul lor, nu este cazul României în acest moment, România a ales să respecte cu stricteţe normele europene în materie şi, am văzut inclusiv şi aseară, dar şi astăzi, în intervenţia domnului ministru Daea, raţionamentele pentru care o ţară ai căror fermieri beneficiază de trei miliarde de euro în fiecare an plăţi directe sau investiţii din banii europeni, desigur, are un motiv în plus să respecte aceste reguli. Pe fondul acestui dialog care se poartă în continuare între Comisia Europeană şi statele care au introdus aceste restricţii care nu respectă cadrul normativ european, aşteptăm cât de curând şi deblocarea măsurilor pe care Comisia Europeană le-a pregătit în acest moment şi le-a şi anunţat public", a spus Cărbunaru.

PSD solicită Guvernului act normativ pentru suspendarea temporară a cerealelor din Ucraina

PSD a solicitat joi ca la nivelul Guvernului României să se elaboreze în regim de urgenţă un act normativ pentru suspendarea temporară a importurilor de cereale din Ucraina. În acest sens, ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, care gestionează politica de comerţ a României, trebuie să colaboreze cu Ministerul Agriculturii pentru redactarea actului normativ, care să fie adoptat în cazul în care problema nu va fi soluţionată în timp util la nivelul Comisiei Europene, au anunţat social-democraţii joi într-un comunicat oficial. Aceştia îl acuză pe ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin Daniel Cadariu, că a fugit de responsabilitatea pe care o are în domeniul comerţului exterior şi a lipsit de la întâlnirea cu oficialii Comisiei Europene.

"PSD consideră că pentru rezolvarea problemelor generate de exporturile ucrainene este nevoie de o soluţie comună, agreată la nivelul Uniunii Europene. În acest sens, PSD salută propunerea vice-preşedintelui Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, ca şefii guvernelor din cele cinci state afectate să adopte o poziţie comună prin care să se activeze mecanismele europene speciale privind suspendarea acestor importuri. Dacă însă această poziţie comună nu se va contura într-un interval rezonabil, situaţia României va deveni deosebit de gravă în contextul în care celelalte state din regiune au luat deja măsuri unilaterale pentru interzicerea importurilor din Ucraina", se arată în comunicat.

"Prin urmare, Guvernul României va fi nevoit să adopte măsura suspendării importurilor până când Comisia Europeană va furniza un răspuns adecvat pentru rezolvarea acestei probleme", spun social-democraţii. Totodată PSD subliniază că, dintre toate statele UE, România a sprijinit cel mai mult Ucraina în privinţa exporturilor de cereale. "Peste jumătate din aceste exporturi, respectiv peste 14 milioane de tone, au traversat teritoriul ţării noastre, iar România trebuie să menţină acest sprijin important, prin asigurarea culoarelor de tranzit pentru cerealele ucrainene către statele terţe", mai spune PSD.

ANSVSA: Cerealele şi produsele din Ucraina sunt verificate constant

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) anunţă joi că, în calitate de autoritate responsabilă pentru controlul oficial al produselor de origine nonanimală, atât pentru consum uman, cât şi pentru hrana animalelor, efectuează cu regularitate verificări inclusiv ale transporturilor de cereale provenite din Ucraina, indiferent de rutele de transport. De la începutul conflictului din Ucraina, ANSVSA a realizat peste 9.700 de verificări care au vizat cerealele şi produsele de origine nonanimală provenite din Ucraina, mai spune instituţia.

"În ceea ce priveşte importurile, ANSVSA realizează controale pentru fiecare transport provenit din Ucraina la Posturile de Control la Frontieră/Puncte de Intrare şi la destinaţia finală (depozite de cereale, unităţi de procesare şi comercializare) a acestor produse. Controalele oficiale presupun verificarea documentelor tuturor transporturilor şi aleatoriu, controlul de identitate şi fizic, care include şi prelevarea de probe, în conformitate cu prevederile legislaţiei aplicabile", afirmă Autoritatea într-un comunicat oficial.

ANSVSA precizează că de la începutul conflictului din Ucraina, ANSVSA a realizat peste 9.700 de verificări care au vizat cerealele şi produsele de origine nonanimală provenite din Ucraina. "În urma analizelor de laborator realizate pentru probele prelevate din cereale şi produse de origine nonanimală au fost înregistrate 9 neconformităţi (soia şi şrot de soia) în ceea ce priveşte prezenţa organismelor modificate genetic şi două pentru depăşirea limitelor maxime admise pentru reziduuri de pesticide (seminţe de floarea soarelui şi grâu). În cazul seminţelor de floarea soarelui şi a grâului, aceste produse nu au intrat în lanţul alimentar. Buletinele de analiză, rezultate în urma testării de laborator, în cazul celor 9 probe de soia şi şrot de soia, au indicat că respectivele cereale sunt modificate genetic şi beneficiază de autorizaţie acordată în conformitate cu procedura comunitară, stabilită în Regulamentul EC nr. 1829/2003 pentru import, procesare şi utilizare ca aliment şi furaj, cu respectarea prevederilor specifice de trasabilitate şi etichetare", spune Autoritatea.

ANSVSA precizează că în această situaţie, având în vedere că cerealele nu erau etichetate şi însoţite de documente din care să rezulte că sunt modificate genetic (aşa cum prevede legislaţia aplicabilă), toată cantitatea este reţinută în depozit pentru etichetarea corespunzătoare şi pentru respectarea trasabilităţii, în vederea comercializării. Măsurile aplicate au fost cele de reţinere oficială în vederea stabilirii trasabilităţii specifice. "Cerealele respective sunt sigure pentru a fi folosite în hrana animalelor sau pentru consumul uman", mai arată Autoritatea.

"Totodată, pentru a spori gradul de monitorizare şi a asigura o trasabilitate a transporturilor de cereale provenite din ţări terţe, începând cu luna noiembrie a anului 2022, ANSVSA a creat premisele urmăririi acestora în platforma TRACES NT (platformă dezvoltată de Comisia Europeană pentru monitorizarea transporturilor de produse de origine animală şi nonanimală şi a animalelor vii provenite din ţări terţe)", mai transmite ANSVSA. Autoritatea precizează că în acest an, până la această dată, nu au fost transmise prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAAF, care funcţionează la nivel european) notificări de alertă, referitoare la riscuri asociate cerealelor pentru consum uman sau animal, provenite din Ucraina.

"În concordanţă cu recomandările Comisiei Europene privind sprijinirea rutelor de transport pentru Ucraina, au fost înfiinţate noi Puncte de Intrare, în judeţele de la graniţa cu Ucraina şi Republica Moldova, pentru a eficientiza actul de control oficial, în corelaţie cu numărul de transporturi de cereale. ANSVSA va continua acţiunile de verificare şi împreună cu celelalte instituţii responsabile va colabora pentru identificarea de noi măsuri menite să eficientizeze procedurile aplicabile în această situaţie", arată instituţia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri politice » De ce nu vrea România să interzică cerealele ucrainene