Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video "E un dezastru pentru noi". Cât de grav au fost afectaţi fermierii români de importul de cereale din Ucraina

După multe ezitări şi tatonări, România ia, în sfârşit, o decizie în scandalul cerealelor din Ucraina. Nu le interzice, dar promite că nu vor mai fi descărcate în ţară, unde fac pagubă fermierilor. Camioanele vor fi sigilate la graniţă şi monitorizate pe tot traseul românesc. Guvernul ar vrea să nu mai intre deloc grâne ucrainene prin vămi, dar pentru asta se bazează pe Kiev.

de Mădălina Chiţac

la 20.04.2023 , 08:45

Decizia finală a fost luată la întâlnirea online dintre Petre Daea şi ministrul Agriculturii din Ucraina. Ţara noastră nu interzice importul cerealelor, dar cere Ucrainei să restricţioneze singură exporturile. În schimb, va lua măsuri pentru ca cerealele şi seminţele oleaginoase să nu mai rămână în România. "România a luat masura de intensificare a verificărilor din vama a calităţii produselor importate  din Ucraina, verificări coordonate de către ANSVSA. De asemenea, am rugat ministrul ucrainean să foloseasa toate mijloace pe care le are la dispoziţie, pentru ca agenţii din ucraina să reducă exportul de cereale către România", a declarat Petre Daea, ministrul Agriculturii.

România ia măsuri ultima împotriva importurilor de cereale care păgubesc femierii locali

Camioanele ucrainene vor fi supravegheate, ca să nu descarce marfa în România. "Chiar monitorizare GPS a ceea ce intră în România. O separare a fluxurilor, în special în portul Constanţa, pentru că acolo riscăm să se formeze cozi interminabile. Şi fermierii să nu ajungă să poată să-şi vândă marfa", a declarat Alina Creţu, Asociţia APPR. În plus, începând de aseară, România va controla calitatea produselor agroalimentare care vin din Ucraina. "Discutam inclusiv de mierea de albine, discutam de ulei, oleaginoase. Inclusiv carnea de pui, trebuie sa analizam perspectivca importului de carne de pui", a declarat Nicolae Ciucă, premierul României.

Vezi și

"Eu cred ca astea sunt solutiile: prelevare de probe, sigilare de camioane plus cantar la vama sa se transporte la capacitate ca altfel distrugem si infrastructura", a declarat Emil Dumitru, PNL. Decizia vine după o serie de bâlbe în interiorul coaliţiei de guvernare. Ordinul de suspendare pentru importuri trebuia să vină de la Ministerul Anteprenoriatului şi Turismului. "Direcţia ministerului asigură doar suportul tehnic! Politica agricolă şi deciziile raportate la relaţia României pe politica agricolă cu Uniunea Europeană o face ministerul de linie în colaborare cu ministerul de Externe. Avem senzaţia că există o pasare, un meci de ping-pong aici, de pasare a responsabilităţii între partenerii de coaliţie. M-aş abţine să fac astfel de aprecieri!", a declarat Daniel Cadariu, ministrul Turismului.

Pe acelaşi subiect

Ţara noastră ia măsuri ultima împotriva importurilor de cereale care păgubesc femierii locali. Ungaria, Slovacia, Polonia şi Bulgaria au interzis importurile de cereale. Polonia şi Ungaria au mers mai departe şi au blocat inclusiv tranzitul produselor alimentare. În ultimul an, România a adus din Ucraina peste 3,7 milioane de tone de cereale. Cel mai mult am importat porumb, aproape 1,5 milioane de tone. Dar în ţara noastră a rămas şi o cantitate impresionantă de grâu, aproape 900.000 de tone. Tot din Ucraina am adus şi peste 700.000 de tone de seminţe de floarea soarelui.

Ministrul Agriculturii din Ucraina va ajunge mâine la Bucureşti pentru a parafa deciziile luate ieri

În timp ce importurile au crescut considerabil, exporturile au scăzut dramatic. Am importat cu 500% mai multe seminţe de floarea soarelui, cu 440% mai multă rapiţă şi cu 130% mai puţin porumb. "Aceste volume au luat locul in piata interna a 3,75 de milioane de tone de marfuri romanesti. Cu alte cuvinte, fermierii nu au putut sa vanda acesta marfa in piata interna", a declarat Cezar Gheorghe, expert în piaţa cerealelor. Fermierul Ionuţ Olteanu a avut, anul trecut, o recoltă de 60.000 de tone de cereale. Le-a dat la export la preţuri mult mai mici. Ar fi trebuit să dea grâul cu 2.000 de lei tona, dar nu a reuşit din cauza pieţei inundate de seminţe ucrainene. L-a vândut şi cu 1.200 de lei.

"A trebuit să le dăm. Ce puteam să facem? E un dezastru pentru fermierii români. Încă avem grâu în stoc şi nu ne îndurăm să-l vindem", a declarat Ionuţ Olteanu, fermier. Ca să mai domolească scandalul, Comisia Europeană a anunţat ieri că va aloca 100 de milioane de euro în plus fermierilor afectaţi de exporturile de cereale din Ucraina. Şi România ar trebui să primească o parte din această sumă, în condiţiile în care până acum a încasat doar 10 milioane de euro, cel mai puţin dintre ţările Europei de Sud. "Recunoştem impactul supraaprovizionării în unele dintre ţările Uniunii Europene, de aceea am înainte o propunere pentru a acorda sprijin celor mai afectate ţări. În acest caz, Polonia, Bulgaria şi România", a declarat Miriam Garcia Ferrer, purtător de cuvânt al Comisiei Europene. Ministrul Agriculturii din Ucraina va ajunge mâine la Bucureşti pentru a parafa deciziile luate ieri.

Mădălina Chiţac Like

Mi-am dorit mereu să am locul ăla de muncă “ieșit din tipare”. Îmi plac oamenii și lucrurile palpitante, îmi place imprevizibilul și ineditul. Iar reporteria are din plin așa ceva.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Ştiri politice » "E un dezastru pentru noi". Cât de grav au fost afectaţi fermierii români de importul de cereale din Ucraina