Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Polonia vrea ca mai multe produse alimentare din Ucraina să fie interzise în UE: lapte, carne de pasăre, miere

Laptele, păsările de curte şi alte produse alimentare ar trebui incluse pe lista importurilor din Ucraina ce vor fi interzise temporar în Uniunea Europeană, este de părere ministrul Agriculturii din Polonia, Robert Telus, relatează Reuters.

de Redactia Observator

la 20.04.2023 , 16:10

Polonia vrea ca mai multe produse alimentare din Ucraina să fie interzise în UE Teren agricol în Ucraina - Profimedia

"Am discutat propunerile noastre, lista noastră este mai extinsă: lapte, carne de pasăre, miere", a declarat, joi, Telus, la o conferinţă de presă. Comisarul european pentru comerţ, Valdis Dombrovskis, a discutat miercuri planurile cu miniştrii din ţările afectate - Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia - precum şi cu partea ucraineană.

Luna aceasta, cele cinci ţări au cerut Comisiei Europene, printr-o scrisoare, măsuri de sprijin în contextul creşterii importurilor de produse agricole ucrainene pe pieţele lor. Conform reglementărilor UE, Bruxelles-ul poate limita importurile de produse în întregul sau în zone ale blocului comunitar, în timp ce tranzitul rămâne permis. 

Ungaria va permite tranzitul cerealelor din Ucraina dar îşi va proteja fermierii

Articolul continuă după reclamă

Ungaria va continua să permită tranzitul cerealelor din Ucraina, asigurându-se însă că plecarea acestor livrări se face "într-o manieră controlată", a declarat miercuri seara ministrul ungar al Agriculturii, Istvan Nagy, la finalul discuţiilor care au avut loc la Bruxelles. Într-o declaraţie pentru agenţia MTI, Istvan Nagy a precizat că se poartă discuţii cu privire la alte produse asupra cărora ar putea fi extinsă actuala interdicţie de import, pe lângă grâu, porumb, rapiţă şi floarea soarelui.

Pe acelaşi subiect

Comisia Europeană a anunţat miercuri că va adopta, în regim de urgenţă, "măsuri preventive" la grâu, porumb, seminţe de floarea soarelui şi rapiţă, ca urmare plângerii comune formulate la finele lunii martie de Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia. Această plângere a fost urmată, săptămâna trecută, de decizia Poloniei şi Ungariei de a interzice unele importuri de produse agricole din Ucraina. Alte state din Europa de Est au anunţat că analizează şi ele acţiuni similare.

"Pentru Ungaria, a meritat să adopte o acţiune fermă şi să protejeze interesele fermierilor ungari", a spus Istvan Nagy făcând referire la interdicţia adoptată de autorităţile de la Budapesta, adăugând că măsura a forţat Bruxellesul să acţioneze.

Un oficial european a precizat că măsurile preventive adoptate de Executivul comunitar vor permite intrarea cerealelor din Ucraina în cele cinci ţări est europene numai dacă sunt destinate a fi exportate spre alte state UE sau restul lumii. Măsura va fi valabilă până la finele lunii iunie.

Din cauza unor blocaje logistice şi a distanţelor mai scurte, milioane de tone de cereale din Ucraina, care sunt mai ieftine decât cele produse în UE, ajung în ţările vecine, reducând preţurile şi vânzările pentru fermierii din aceste ţări. În aceste condiţii, au crescut nemulţumirile în rândul fermierilor din Europa Centrală şi de Est cu privire la valul de importuri de cereale ieftine din Ucraina, scutite de taxe vamale până în luna iunie 2024.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
SONDAJ: Aţi folosit un Advent Calendar în perioada sărbătorilor de iarnă?
Observator » Ştiri externe » Polonia vrea ca mai multe produse alimentare din Ucraina să fie interzise în UE: lapte, carne de pasăre, miere