De ce s-ar putea bloca din nou Programul Casa Verde Fotovoltaice. Sute de instalatori ameninţă că vor acţiona în instanţă autorităţile
Programul Casa Verde Fotovoltaice s-ar putea bloca din nou. Sute de instalatori ameninţă că vor acţiona în instanţă autorităţile, după ce au fost obligaţi să depună alte garanţii care să le ofere un loc în programul finanţat de stat. Au colaborat toţi cu IFN-uri care funcţionau ilegal, iar din acest motiv Administraţia Fondului de Mediu a respins garanţiile. Timpii de aşteptare pentru cei care vor să-şi monteze sisteme fotovoltaice ar putea creşte.
De Redactia Observator la 14.11.2024, 20:54- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Cum a decăzut litoralul românesc. Nicolae, unul dintre cei importanți investitori, se gândește să se lase de turism după ce a aflat ce taxe îl așteaptă în 2025
Anumiţi instalatori înscrişi în programul "Casa Verde Fotovoltaice 2024" nu îndeplinesc condiţiile necesare pentru a emite scrisori de garanţie conforme cu cerinţele din Ghidul de finanţare şi, mai mult, fie nu îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României, fie figurează în Registrul Băncii Naţionale a României (BNR) la secţiunea "Case de amanet", precizează Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), într-un comunicat de presă.
"Administraţia Fondului pentru Mediu a implementat măsuri clare şi eficiente pentru a asigura desfăşurarea corectă şi conformă a programului "Casa Verde Fotovoltaice" în sesiunea de finanţare din 2024. AFM are responsabilitatea de a garanta accesul cetăţenilor la finanţare pentru instalarea de sisteme fotovoltaice, cu respectarea deplină a criteriilor de eligibilitate şi a reglementărilor legale în vigoare. Pentru a reduce riscurile legate de validitatea garanţiilor depuse de instalatori în cadrul programului, AFM a efectuat verificări stricte asupra garanţiilor bancare şi a instrumentelor de garantare furnizate de instituţiile financiare nebancare (IFN-uri). În urma acestor verificări, AFM a constatat că anumite firme nu îndeplinesc condiţiile necesare pentru a emite scrisori de garanţie conforme cu cerinţele din Ghidul de finanţare. Aceste firme fie nu îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României, fie sunt înscrise în Registrul Băncii Naţionale a României la secţiunea "Case de amanet"", se precizează în comunicat.
Potrivit sursei citate, în urma verificărilor efectuate atât la nivelul BNR, cât şi la nivelul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), AFM a solicitat instalatorilor care au depus garanţii neconforme ca, în termen de 15 zile, să prezinte noi garanţii conforme cu legislaţia naţională pentru a putea participa la sesiunea de finanţare din 2024.
Reprezentanţii AFM punctează faptul că, după finalizarea sesiunii de validare a instalatorilor, va publica lista acestora.
Ulterior, beneficiarii vor avea la dispoziţie un termen de maximum 90 de zile de la publicarea listei pentru a selecta un instalator validat în vederea analizării documentelor încărcate.