Dobânda cheie, majorată mult peste nivelul aşteptărilor specialiştilor. Cum explică guvernatorul BNR cea mai mare creştere din ultimii 14 ani
Decizie radicală luată de Banca Naţională a României! Dobânda-cheie a fost majorată cu 1%, peste aşteptările analiştilor, şi a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii 14 ani. Asta va duce, ca-ntr-un efect de domino la rate mai mari cu sute de lei pentru creditele în lei. O normalitate, spune guvernatorul Mugur Isărescu, care transmite că ne-am obişnuit cu dobânzile mici.
De Greta Neagu la 06.07.2022, 21:08Banca Naţionala a României transmite un avertisment românilor care au credite sau celor care vor să se împrumute în lei. "Ne-am obişnuit, într-adevăr, cu dobânzi mici. Dar ele s-au terminat. Acesta este mesajul", a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.
Odată cu majorarea dobânzii-cheie, direct sau indirect, împrumuturile se scumpesc
Banca Naţională a României a majorat dobânda de referinţă de la 3,75% la 4,75% - peste nivelul prognozat de analişti. Prin acest mecanism, BNR le transmite, de fapt, băncilor comerciale că trebuie să crească dobânzile ca răspuns pentru ceea ce se întâmplă, acum, în economie. Mai exact, în luna mai, inflaţia a atins nivelul-record de 14,5%. Cauzele nu ţin, însă, de consum, ci de alţi factori. "De scumpirea consistentă şi peste aşteptări a energiei electrice şi gazelor naturale şi, într-o mică măsură, de majorarea preţurilor combustibililor", a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.
Odată cu majorarea dobânzii-cheie, direct sau indirect, împrumuturile se scumpesc, ceea ce va duce la o scădere a cererii şi, în final, la frânarea inflaţiei. Deja românii simt povara ratelor mai mari. Dacă ne raportăm la un împrumut de 250.000 de lei, adică 50.000 de euro, luat pe 30 de ani, observăm că, pe fondul evoluţiei indicelui Robor, faţă de luna ianuarie rata a crescut cu 654 de lei. Odată ce indicele Robor va ajunge la nivelul de 8%, aşa cum preconizează analiştii, aceeaşi rată va mai creşte cu 252 de lei.
"Pentru cei care au referinţă IRCC ei trebuie să ştie că, în momentul în care ratele de dobândă vor scădea - ei vor avea o rată de dobândă calculată la un nivel anterior şi aşa că IRCC va ajunge să fie mai mare decât Robor la trei luni. Cu alte cuvinte, nu prea avem unde să ne ascundem de această creştere de rate de dobândă", a declarat Andreea Nica, analist financiar. "De scăzut- dobânzile foarte repede...nu, nu vreau să transmit acest mesaj pentru că nu văd inflaţia în jos şi, deci, nici dobânzile în jos", a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. Previziunile nu sunt deloc încurajatoare pentru români. BNR avertizează că cel mai mare risc pentru toate ţările, inclusiv România, este stagflaţia. Adică să ajungem la o inflaţie ridicată, cu o economie slăbită pe fondul şomajului mare.