Detergenţii, interzişi la sticlă sau pungă de plastic. Clienţii vor fi nevoiţi să meargă la magazin cu propriul recipient
În lupta cu poluarea, comisarii europeni propun noi reguli privind comercializarea detergenţilor. Aceştia ar urma să fie vânduţi doar în recipientele pe care le aduc clienţii de acasă şi nu în sticle sau în pungi de plastic, aşa cum se întâmplă în prezent. Măsura va fi dezbătută şi există şanse ca directiva să fie dată chiar din acest an.
De Mădălina Chiţac la 02.05.2023, 19:51Client: "Am venit să-mi fac cumpărăturile şi să-mi umplu bidonul cu detergent."
Vânzător: "Să-mi spui cât de plin!"
Client: "Plin, plin. Este un detergent foarte bun. Este sută la sută natural."
Victor este client fidel al acestui magazin care îşi propune să reducă la zero deşeurile şi unde produsele sunt vândute la vrac.
Mădălina Chițac, reporter Observator: "În acest magazin, clienţii vin de acasă cu propriile recipiente în care pun produsul dorit. Avem aici un borcan şi vom cumpăra detergent de rufe. Avantajul este că putem să punem ce cantitate dorim. Şi mai există un avantaj: putem să folosim acest borcan pentru o perioadă lungă de timp."
Raluca Mitran, reprezentant magazin: "În momentul terminării soluţiei, acel recipient poate fi refolosit şi nu trebuie aruncat ori reciclat. S-a constatat că este nenecesar să cumpărăm acel recipient de fiecare dată. Este această idee a economiei circulare."
Client: "Eu cumpăr cantităţi mult mai mari şi ăsta mă ţine cam jumătate de an."
Victor, client: "E mai puţin confortabil de a cumpăra de la un astfel de magazin. E vorba şi de preţul pe care îl plătim pe termen lung. Preţ pe care nu-l vedem."
O nouă directivă europeană
Astfel de soluţii ar putea fi implementate şi în marile magazine din Europa,inclusiv în România. Asta îşi doreşte Comisia Europeană, care a propus deja un nou regulament privind comercializarea detergenţilor. Mai exact reumplerea unui recipient.
Dan Trifu, Fundația Eco-Civica: "Aceste ambajale folosite la detergenţi nu se reciclează. Şi, mai mult, acele capsule pe care le folosim, din plastic, se dizolvă în apă în microparticule care pun în pericol fauna acvatică. Sunt găleţi întregi, are câte 15 kg o găleată de plastic care nici nu se mai reciclează. Se pierde în natură."
Iar pe lângă reducerea poluării, şi costurile ar fi mai mici.
Raluca Mitran, reprezentant: "În magazine, produsele conţin şi un preţ ascuns al recipientului, care se plăteşte."
Noile norme trebuie aprobate de guvernele statelor membre și de Parlamentul European.
Dan Trifu, Fundația Eco-Civica: "Ar putea chiar anul acesta să fie implementată. Comisia Europeană, probabil, din toamă poate aplica acest principiu. Transmite directiva şi probabil cu un termen de punere în aplicare de câteva luni sau poate chiar un an, până când aceste dozatoare sunt puse la punct şi populaţia poate avea acces facil la ele."
Victor, client: "Cred că în România e mult mai greu ca în ţări ca Belgia, Germania, unde oamenii sunt mai deschişi."
România are cea mai slabă rată de reciclare a deșeurilor din toată Uniunea Europeană, sub 15%.