Dilema tinerilor români: rată la bancă sau chirie? Bucureşti e una dintre puţinele capitale europene unde rata este mai mică decât chiria
Rată la bancă sau chirie lunară? Este întrebarea de pe buzele multor tineri, mai ales acum când împrumuturile sunt încă accesibile. Bucureşti şi Varşovia sunt printre puţinele capitale din europa unde rata lunară este mai mică decât chiria.
De Andra Mitu la 20.07.2021, 20:31Andreea este studentă la ASE şi îşi face calculele când şi cum şi-ar putea cumpără un apartament. Banii pe care îi dă acum pe chirie ar fi cât o rată lunară.
Andreea: Ai nevoie de venit să îți poți plăti acele rate să fie ceva stabil. În cinci ani cam așa m-am gândit eu - îmi termin facultatea, muncesc și pot sa îmi strang bani și apoi pot sa îmi cumpăr un apartament.
Aşa gândesc mulţi,din moment ce 95% dintre români sunt proprietarii locuinţelor în care trăiesc. pe de altă parte, România este una din puţine ţări europene unde rata lunară la un apartament e mai mică decât chiria. În București, pentru un apartament de 45 de metri pătrați, rata lunară medie se ridică la 420 de euro, iar chiria ajunge la 470 de euro. În Varșovia rata lunara, pentru același apartament, este de 455 euro, pe când chiria e 500 euro. în Praga, în schimb, rata este cu 40% mai mare decât chiria.
Anca Bidian, broker de credite: Visul nu e îndeplinit când ai cumpărat casa. El atunci începe. O casă vine cu costuri, cu întreţinere, cu mentenanţă, trebuie să le iei pe toate în considerare
Dragos Vîlceanu, preşedintele Brokerilor imobiliari: Până când te decizi ce casă îți dorești, ce casă îți place sau ce casă îți permiți poți să stai cu chirie. Nu e nimic rău.
Cei care vor totusi să se împrumute trebuie să ia in calcul toate costurile, mai ales că în România dobânzile sunt mai mari decât în alte ţări. Dacă la noi media e de 5,3% pe an
în Portugalia nu trece de 1%. România are una dintre cele mai mari dobânzi la creditele ipotecare din Europa. Vorbim despre o medie de 5,3% pe an. Asta în vreme ce în Portugalia spre exemplu dobanda pentru astfel de imprumuturi nu depășește 1%.
Anca Bidian, broker de credite: Calculul e la bani. Să nu se transforme din ceva frumos într-un coșmar.
Tocmai de aceea indicat este ca rata lunară să nu înghită mai mult de 25% din venitul unei familii. O creştere de unul la sut a dobânzii înseamnă o rată mai mare cu 200 lei.
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Perioada dobânzilor scăzute se apropie de sfârșit.
În momentul de faţă, indicatorul IRCC, în funcţie de care se calculează ratele la creditele noi este este 1,25%, cel mai mic nivel de la apariția sa, în 2019. Însă de la începutul anului, preţul mediu pe metru pătrat a crescut cu 3,5%. Iar scumpirile vor continua, avertizează experţii, pentru că materialele de construcţii s-au scumpit.