Dobânzile la creditele IFN, plafonate prin lege. Românii care nu se împrumută de la bănci vor plăti dobânzi mai mici
Dobânzile la creditele IFN au fost plafonate prin lege. Concret, suma de rambursat nu va putea depăși dublul împrumutului. Acum, sunt cazuri când românii plătesc dobânzi de 60 de mii la sută, după cum susțin inițiatorii proiectului din Parlament.
Preşedintele Comisiei economice a Senatului, Daniel Zamfir, a afirmat că este "dreaptă" şi "fără culoare politică" legea adoptată, marţi, de Camera Deputaţilor, prin care au fost limitate dobânzile practicate de instituţiile financiare nebancare şi creanţele pe care le solicită recuperatorii.
Plafonate prin lege
El a precizat că legea se aplică şi creditelor în derulare, iar IFN-urile vor trebui să modifice condiţiile contractuale astfel ca "împrumutatul să nu ajungă să plătească mai mult decât dublul sumei". Zamfir, iniţiator al legii, a explicat că nu există riscul ca actul normativ să fie declarat neconstituţional pentru că s-a ţinut cont de recomandările CCR.
Senatorul PSD a punctat că prin acest act normativ "s-a închis un cerc legislativ care protejează oamenii de abuzurile instituţiilor de creditare", început cu Legea dării în plată şi Legea leasingului.
- A plătit peste 1.000 de euro pentru a fi ştearsă din Biroul de Credite, deşi este gratuit. Păţania unei cliente
- Capcana în care cad tot mai mulţi români. "Se bucură pe moment", dar ajung să fie hărţuiţi pentru bani
- Când scad ratele la credite. Isărescu: Ne trebuie cel puţin două luni care să confirme că inflaţia vine în jos
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, în calitate de for legislativ decizional, proiectul de lege privind protecţia consumatorilor care se referă la plafonarea dobânzilor anuale efective la instituţiile financiare nebancare şi la limitarea creanţelor pe care le solicită recuperatorii.
Proiectul de lege privind protecţia consumatorilor cu privire la costul total al creditării şi la cesiunea de creanţe a fost adoptat cu 172 de voturi "pentru", 81 "împotrivă" şi trei abţineri.