Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Capcana în care cad tot mai mulţi români. "Se bucură pe moment", dar ajung să fie hărţuiţi pentru bani

Datornicii la bănci scapă de hărțuiala recuperatorilor de credite. Executările silite nu se vor mai face atât de uşor, iar firmele care recuperează creanţe vor fi supravegheate de o armată de angajaţi de la Protecţia Consumatorilor. Guvernul a adoptat, prin ordonanţă de urgenţă, noua directivă europeană pentru administratorii de credite. 

de Mădălina Chiţac

la 14.03.2024 , 21:37

Mădălina Chiţac, reporter Observator: Dacă ne raportăm la creditele neperformante, acestea reprezintă undeva la 3% din întregul sistem bancar. Numai anul trecut existau 234.000 de români care erau restanţi la bănci şi alţi 30.000 aveau restanţe la IFN-uri

Mulţi dintre cei care nu mai au bani de rate trec prin momente grele dacă nu îşi plătesc datoriile trei luni la rând - sunt constrânşi sau hărţuiţi de recuperatorii de creanţe.

"E o practică bine ştiută. Nimeni nu ia nicio măsură"

Vezi și

"E o practică bine ştiută. Nimeni nu ia nicio măsură", spune un român. "Nu e normal să hărţuieşti un om pentru că ajunge într-o situaţie grea. E anormal să se întâmple asta. Ne lipseşte o protecţie adevărată în caz de faliment a persoanei fizice", adaugă altcineva. 

Pe acelaşi subiect

Horia Constantinescu, preşedintele ANPC: Telefoane în weekenduri, noaptea, la vecini şi toate lucrurile pe care, cu siguranţă, marea majoritatea a consumatorilor ce traversează dificultăţi financiare au fost nevoiţi să se confrunte. Nu cred că aceasta este maniera prin care un consumator poate fi determinat să îşi achite ratele. 

Executările silite vor fi făcute doar după ce datornicii primesc mai multe şanse

Astfel de situaţii ar trebui să dispară odată cu ordonanţa de guvern care adaptează legislaţiei din România directiva europeană pentru administratorii de credite. Executările silite vor fi făcute doar după ce datornicii primesc mai multe şanse. 

Dragoş Gheorghe, avocat: Instituie obligativitatea creditorilor ca înainte de a se adresa executorului judecătoresc să iniţieze o procedură de conciliere cu consumatorul. Rescadenţarea creditului, o amânare la plată, o reducere de datorie. 

În plus, Autoritatea Naţională Pentru Protecţia Consumatorilor va înfiinţa un departament special - va angaja 200 de oameni care să se ocupe de autorizarea şi verificarea recuperatorilor de credite.

Horia Constantinescu, preşedinte ANPC: Aceştia trebuie să respecte anumite exigenţe, pentru a ne asigura că nu există pe piaţă în raport cu consumatorul, persoane juridice care periclitează în vreun fel drepturile acestuia. 

Cum cad românii în capcana creditelor acordate de instituţiile financiare nebancare

Tentaţia cumpărăturilor sau situaţiile de urgenţă îi pot face pe unii să cadă în capcana creditelor acordate fără multe condiţii de instituţiile financiare nebancare.

Irina Ştefan, expert bancar: Se poate ajunge în situaţia unui credit neperformant mai ales în cazul IFN-urilor mai ales în cazul dobânzii extrem de mari. Clienţii se bucură pe moment că iau bani rapid de la un IFN, dar condiţiile sunt foarte dure şi ajung în imposibilitate de plată. 

Conform unui raport recent, Banca Naţională estimează că numărul datornicilor s-ar putea dubla până la finalul anului viitor. 

Mădălina Chiţac Like

Mi-am dorit mereu să am locul ăla de muncă “ieșit din tipare”. Îmi plac oamenii și lucrurile palpitante, îmi place imprevizibilul și ineditul. Iar reporteria are din plin așa ceva.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » Capcana în care cad tot mai mulţi români. "Se bucură pe moment", dar ajung să fie hărţuiţi pentru bani