Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video A plătit peste 1.000 de euro pentru a fi ştearsă din Biroul de Credite, deşi este gratuit. Păţania unei cliente

Au apărut tot mai multe firme care garantează ştergerea din biroul de credite, dar cer bani buni pentru asta. Din păcate însă, mulţi clienţi cad într-o capcană atunci când apelează la astfel de companii. Ajung să fie hărţuiţi şi să dea banii pe ceva ce ar putea obţine gratuit. 

de Mădălina Chiţac

la 20.03.2024 , 20:26

"A promis că ne va şterge, precum că are avocat. Ne-a cerut o sumă de bani. 4.500 de lei avocatul plus 20% comisionul ei. Din suma totală care i se aproba la credit", spune Mariana Preda. E mărturia unei cliente care a apelat la o firmă specializată în ştergerea istoricului negativ din biroul de credite. N-a primit decât promisiuni, aşa că, după luni bune de aşteptare, a cerut sfatul unui specialist fiscal şi a reuşit radierea datoriei. Femeia spune că firma pe care a contactat-o iniţial pretinde că şi-a făcut treaba.

Cum poţi scăpa din Biroul de Credite

"A început cu ameninţările, că se duce la poliţie. Ne ameninţa, ne şantaja şi pe mine, şi pe soţul meu, pe toată lumea. Susţinea că dânsa a făcut ştergerea. Dar ştergerea nu a fost făcută de dânsa", povesteşte Mariana Preda.

Vezi și

"Ajung în situaţia în care să fie urmăriţi pentru recuperarea respectivelor sume, ceea ce este trist. Omul a încercat să rezolve o problemă şi a dat peste alta, poate chiar mai gravă", spune Liviu Fenoghen, Centrul de Soluţionare a Litigiilor Bancare.

Pe acelaşi subiect

Companii specializate în intermediere bancară şi care garantează eliminarea din biroul de credite sunt tot mai multe. "Sunt societăţi care cer un avans înainte de a semna contractul. Şi uită să mai răspundă clientului la telefon. Sunt şi societăţi care iau un onorariu de succes. În momentul în care eşti şters din biroul de credite de către ei, atunci le plăteşti", a explicat Camelia Grădinariu, specialist financiar.

"Se achită la început un avans de 600 de lei, ca să vă putem prelua dosarul, iar la final vă trimitem dovada că aţi fost ştearsă din biroul de credit şi că vă puteţi credita. Se mai achită o taxă de succes, în valoare de 2.400 de lei", spune reprezentantul unei astfel de firme.

Ştergerea se poate face gratuit

Numai că ştergerea se poate face gratuit. "O variantă e cea în care solicităm chiar noi ştergere istoricului negativ. Ne facem un cont pe site-ul biroului de credite, iar din cont putem trimite cererea de radiere din birou. În 30 de zile, biroul de credite ar trebui să vină cu un răspuns. Uneori, se poate prelungi perioada până la 90 de zile, însă apoi vom şti clar dacă solicitarea a fost acceptată sau respinsă", transmite Mădălina Chiţac, reporter Observator.

O altă variantă care nu ne costă: apelarea la Centrul de Soluţionare a litigiilor bancare. "Clientul depune o cerere. Redirecţionăm această cerere către banca sau către IFN-ul respectiv. Banca sau IFN-ul analizează cererea. Se analizează dacă au fost respectate condiţiile. De obicei condiţia care nu a fost îndeplinită a fost condiţia de notificare a consumatorului cu 15 zile de a face înregistrarea în biroul de credite", adaugă Liviu Fenoghen, Centrul de Soluţionare a Litigiilor Bancare.

Radierea din biroul de credite nu poate fi garantată de nimeni. Însă, în cazul în care clientul nu reuşeşte să şteargă istoricul negativ, acesta dispare automat după 4 ani. Băncile ne trec pe lista neagră în cazul în care întârziem mai mult de 30 de zile plata ratei. 

Mădălina Chiţac Like

Mi-am dorit mereu să am locul ăla de muncă “ieșit din tipare”. Îmi plac oamenii și lucrurile palpitante, îmi place imprevizibilul și ineditul. Iar reporteria are din plin așa ceva.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » A plătit peste 1.000 de euro pentru a fi ştearsă din Biroul de Credite, deşi este gratuit. Păţania unei cliente