Două milioane de români au salariul mai mare cu 200 de lei. "E posibil ca unele companii să iasă din afaceri"
Veşti bune pentru aproape două milioane de români! Salariul minim pe economie creşte de astăzi cu aproape 200 de lei. Insa, angajaţii din construcţii, agricultură şi industria alimentară nu vor avea parte de venituri mai mari. Pentru ei, leafa s-ar putea majora abia în decembrie.
De Florentina Lazăr la 01.10.2023, 19:58Guvernul a majorat venitul minim garantat pe ţară cu 10%. Asta înseamnă că mai mult de o treime dintre angajaţii din România beneficiază de venituri mai mari. Salariul minim pe economie creşte de la 3.000 la 3.300 de lei brut. Asta inseamna un venit net in plus de 181 de lei. "Masura va avea impact in mai multe sectoare de activitate, insa in deosebi in transporturi, comert si IMM-uri", a declarat Mihai Constantin, purtător de cuvânt al Guvernului.
Peste 500.000 de angajaţi mai au de aşteptat pentru lefuri mai mari
Prin această majorare, Guvernul încearcă să crească puterea de cumpărare a românilor. Patronatele spun, însă, că majorarea nu poate fi aplicată într-un timp atât de scurt, şi, pe de altă parte, ar putea scoate din joc multe firme. "Să schimbi regulile in timpul jocului pentru noi e foarte dificil, unele sectoare vor putea mari acest salariu, altele vor deveni necompetitive", a declarat Florin Jianu, preşedinte CNIPMMR. "Este posibil ca anumite companii sa iasa din afaceri daca nu mai pot suporta aceasta majorare a salariului minim pe economie", a declarat Adrian Codîrlaşu, Vicepreşedinte CFA România.
Peste 500.000 de angajaţi din agricultură, industria alimentară şi construcţii mai au de aşteptat pentru lefuri mai mari. Creșterea salariului minim in constructii de la 4000 la 4500 lei brut și eliminarea unor facilități fiscale ar fi dus, paradoxal la o scădere a venitului net cu 56 de lei. La fel s-ar fi întâmplat și în cazul angajaților din agricultura și industria alimentara plătiți cu salariu minim, care ar fi primit în mana cu 93 de lei mai puțin. "Niciun salariu minim net nu trebuie sa scada. Ministerele de resort vor reanaliza textul. Pana atunci toate salariile din constructii, agricultura, industrie alimentara vor ramane la fel", a declarat Marcel Ciolacu, premierul României.
Pentru a nu scădea veniturile nete, sindicaliştii propun o majorare mai consistentă a salariului minim în construcţii la 4.600 de lei brut. În industria alimentară şi agricultură veniturile minime ar trebui să crească la 3.500 lei brut, astfel încât angajaţii să câştige în mână 44 de lei în plus. La cererea patronatelor, Guvernul vrea să crească diferenţiat, de anul vitor, salariul minim, pe categorii socio-profesionale. "Ar trebui sa discutam de salarii minime diferentiate. Pentru ca una e competitivitatea sectorului IT de exemplu si alta e a turismului si agriculturii", a declarat Florin Jianu, preşedinte CNIPMMR. După Bulgaria, România are al doilea cel mai mic salariu minim din Uniunea Europeană.