Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Merită să vii în Germania în 2024? Un cuplu de români arată costurile vieţii peste hotare: "E foarte greu, fraților”

Un cuplu de români mutaţi în străinătate au dezvăluit pe TikTok cheltuielile lunare pe care le au, ce salariu primesc şi cu câţi bani mai rămân la final de lună. Videoclipul a strâns peste un milion de vizualizări, iar oamenii au lăsat peste o mie de comentarii.

de Redactia Observator

la 13.11.2024 , 11:42

Merită să vii în Germania în 2024? Un cuplu de români arată costurile vieţii peste hotare: "E foarte greu, fraților” Merită să vii în Germania în 2024? Un cuplu de români arată costurile vieţii peste hotare: "E foarte greu, fraților” - TikTok/ @bristinahidan

Bristina şi Cătălin sunt doi tineri români mutaţi în Germania la muncă. Cei doi au împărtăşit cu urmăritorii lor pe TikTok cât câştigă un muncitor necalificat acolo şi pe ce cheltuiesc cei mai mulţi bani lunar. Încă din primele secunde cei doi calculează cheltuielile minime ale unei persoane care vine singură în Germania la muncă şi care va locui fie singură, fie la comun cu alte 5-6 persoane. Un singur om are din start nevoie de 1000 de euro "cauţiune" pentru chirie, la care se adaugă aproximativ 650 de euro, sumă pe care trebuie să o aibă pregătită încă din ţară. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Articolul continuă după reclamă

Ce salariu primeşte un muncitor necalificat

Pe acelaşi subiect

„Deci prima dată, ca să știți de ce aveți nevoie, vă trebuie 1000 de euro cauțiune. Ce înseamnă cauțiune? Garanția la chirie. Minimul 1000 de euro, am pus 1000 de euro, în cele mai fericite cazuri 1000 de euro, garanția. După care îți mai trebuie 650 de euro să plătești chiria, o lună, când intri în casă. Deci 1650 de euro. Ăștia trebuie să vii din România cu ei, da? Ca să poți să-ți iei o chirie, să ai unde să stai, să ai unde să dormi, să ai unde să mănânci. Bun, ăștia la început", spun acesţia.

Mai departe, cei doi explică care este salariul unui muncitor străin, necalificat, care nu cunoaşte limba: "Ca și muncitor necalificat în Germania, la început, fără să cunoști limba, fără nimica, mai mult de 1800 de euro nu o să iei. 1800 de euro am pus, da? Sunt care lucrează și pe 1600 și pe 1500. I-am pus 1800 de euro, la început.” După plata chirie, un muncitor mai rămâne cu aproximativ 1100 de euro pentru restul cheltuielilor. Mâncarea pentru o singură persoană ajunge până la 300 de euro lună, rămând cu 900-800 de euro. La cheltuieile necesare se adaugă şi viciile, costurile pentru întreţinerea unei maşini, haine. La final de lună ar rămâne cu aproximativ 600 de euro în buzunar.

Cheltuielile lunare. Cât poţi economisi într-un an

Pentru cei care vin împreună în Germania lucrurile se simplifică, fiind capabili să pună de o parte chiar şi 18.000 de euro pentru aproape un an. "Cum se merită să vii în Germania în anul 2024? Dacă ești un cuplu, uite, de exemplu, vine o fată cu un băiat. Un salariu să zicem că de 1800 de euro îl strici pe cheltuieli și pe toate asigurările la mașină și ce mai ai tu, îți mai ai o haină. Și un salariu de 1800 de euro, poți să-l pui deoparte. Și într-un an de zile, ai 18.000 de euro să zicem. 18.000 de euro în 10 luni de zile, da? Așa se merită, dar singur să vii... E greu. E foarte greu, fraților.”

La final aceştia ajung la concluzia că este foarte dificil să economiseşte sume mari de bani venind de unul singur în Germania pe un post necalificat şi fără cunoştiinţe lingivistice, în special din cauza faptului că preţurile sunt din ce în ce mai ridicate. Calculele pe care cei doi le-au explicat sunt raportate la salariul pe care un român l-ar putea avea într-o fabrică, la un fast-food sau restaurante, de exemplu. În domeniul construcţiilot salariile pot urca peste medie.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi observat deja scumpiri la cumpărăturile sau activităţile legate de Crăciun?
Observator » Ştiri externe » Merită să vii în Germania în 2024? Un cuplu de români arată costurile vieţii peste hotare: "E foarte greu, fraților”