"Mici sclavi". Tinerii fug de salarii mici şi programul de 8 ore. În schimb, seniorii nici nu se gândesc să se retragă: "Cu pensiile pe care le avem nu putem trăi"
Oamenii de vârstă mijlocie nu vor să fie şomeri, în timp ce tot mai mulţi tineri fug de angajare. Datele arată că rata şomajului a crescut îngrijorător în rândul celor până în 25 de ani. Salariul mic şi programul de opt ore sunt piedicile tinerei generaţii. La polul opus, mulţi dintre cei peste cei peste 50 de ani se reorietează profesional şi nu se gândesc să stea nici măcar o zi acasă.
De Ingrid Tîrziu la 03.02.2024, 19:45În timp ce tinerii sunt din ce în ce mai pretenţioşi când vine vorba de locul de muncă, cei trecuţi de 50, 60 sau chiar 70 de ani nici nu se gândesc să stea degeaba. Doamna Drăgan are peste 50 de ani şi lucrează neîncetat încă de la 20. Nu asta se întâmplă şi în rândul tinerilor de astăzi, pentru că rata şomajului a ajuns peste 21%, între 15 şi 21 de ani.
Nela Drăgan, casieră: Probabil că şi după pensionare voi mai lucra. Mă gândesc că şi să stau acasă, n-am activitate. Este bine să fac ceva şi după pensionare. Îmi place tare mult. N-am crezut că pot să vând, obişnuită cu banii, dar nu cu vânzarea, cu produsul.
Mariana are aproape 70 de ani şi este ajutor de bucătar la un restaurant din Capitală. "După atâţia ani de muncă, pentru sănătate este foarte eficace. Eu şi de acum încolo, cât pot să muncesc, că mai sunt 3, 4, 5 ani, nu contează, îmi face foarte bine. Am lucrat în Uzina Faur 23 de ani, iar apoi am făcut o şcoală şi am lucrat în restaurant".
Mariana face echipă cu Valeria, care va împlini în curând vârsta de pensionare. Nici ea nu are de gând să rămână acasă. "Eu îmi doresc să muncesc şi după ce ies la pensie. În primul rând, mă rog la Dumnezeu pentru sănătate şi trebuie să muncesc pentru că cu pensiile pe care noi le avem nu o să putem trăi! Este altă generaţie. N-a rămas niciunul! Li s-a părut foarte greu".
- Compania care caută angajaţi pentru un salariu de 6.000 de lei. Ce condiţii trebuie să îndeplinească doritorii
- O companie din România vrea să ofere salarii ca în vestul Europei. Anunţă majorări şi tichete de 40 de lei
- "Zi-mi, te rog, salariul tău!" Angajaţii din primării dezvăluie de ce ameninţă cu greva generală
- Mii de funcţionari publici din peste 800 de localităţi din ţară îşi suspendă activitatea şi cer salarii mai...
Tinerii s-ar angaja, dar au şi condiţii
La polul opus, tineri s-ar angaja, dar în condiţiile lor.
Tânăr: La început nu cred că te bagă nimeni în seamă dacă n-ai experienţă. Nu ştiu! N-am fost niciodată angajat ca să ştiu.
Tânăr: Am întâmpinat locuri de muncă în care spuneau că te plătesc într-un anumit fel, dar îşi băteau joc de tine.
Tânără: Ca nişte mici sclavi! Adică tot ce nu voiau ei să facă, făceam eu. Nu eram doar casieră, făceam şi sandwich-uri, dădeam cu mopul.
Angajatorii se conformează vremurilor şi nu mai refuză să lucreze cu seniori.
Daniel Ion, brutar: Primim pe oricine care are chef de muncă în primul rând! Seniorii sunt dispuşi să se schimbe, să înveţe. Mai ales la noi. Cu clienţii, au o vorbă mai dulce. Am mai avut o doamnă care a lucrat în laborator cu mine care a fost profesoară de engleză, de exemplu.
Vin vremuri grele în câmpul muncii
Specialiştii spun că se arată vremuri şi mai grele în câmpul muncii.
George Butunoiu, specialist în recrutare: Să munceşti e umilitor pentru tineri, nu e era pentru toate generaţiile de până acum. Deja relaţiile dintre angajaţi şi angajatori sunt la cel mai tensionat nivel pe care l-am văzut eu de 30 de ani încoace. Angajaţii şi angajatorii de detestă reciproc unii pe alţii.
Ultimele statistici arată că peste 50.000 de români au plecat din ţară în ultimul an pentru un trai mai bun. În schimb, anul acesta ar ajunge în ţara noastră un număr record de muncitori străini: peste 140 000.