Economia creşte, dar în ciuda unui trai mai bun, românii resimt doar scumpirile. Cei mai afectaţi sunt cei cu venituri mici: "Este enorm de greu!"
Pe hârtie, economia României duduie! În primele şase luni creşterea economică a fost de 6,5 la sută, potrivit datelor oficiale. O majorare pe care ar trebui să o resimtă toţi românii printr-un nivel de trai mai bun. În realitate însă oamenii văd doar scumpirile. Inflaţia s-a dublat într-un an de zile, iar analistii economici nu sunt deloc optimisti.
De Andra Mitu la 17.08.2021, 20:14Coşul zilnic pentru două persoane se apropie de 100 de lei. Din coșul de cumpărături nu lipsesc legumele de sezon, brânza, ouăle, uleiul, carnea dar și laptele. Produse suficiente cât pentru vreo 3 mese diferite. Pe toate aceasta am plăti în jur de 80 de lei. Cu zece lei mai mult decât am fi dat în urmă cu nici trei luni.
Localnic: La pensiile pe care le avem este enorm de greu! Păi vreo 300 și 500 lei. Nu zilnic. Să zic așa, săptămânal. Între 300 și 500 lei în raport cu ceea ce trebuie să cumpăr
Localnic: La alimente și la anumite servicii da, într-adevăr au mai crescut prețurile. La motorină semnificativ!
Adrian Negrescu, consultant economic: Nu cred că există români care să nu fi fost afectați de creşterea prețurilor în 2021, poate cu excepția celor cu salarii peste 2000 euro remarcați de Cîţu zilele trecute. În rest, marea majoritate resimte din plin aceste creșteri de prețuri care ajung la 30 % la nivelul întregii economii
- Capcanele plăţii cu cardul în străinătate. La ce trebuie să fie atenţi românii când scot bani de la bancomat
- Proiectul de rectificare bugetară pe anul 2021 aduce un deficit de 3,22 miliarde de lei
- Băncile oferă "credite verzi" pentru achiziţia de locuinţe sau maşini eco. Care sunt condiţiile impuse pentru a...
Cei mai afectaţi sunt cei cu venituri mici. 1,6 milioane de români trăiesc cu 1.300 de lei pe lună. Alţi 1,8 milioane au sub 1.000 lei pensia pe lună. Previziunile economiştilor nu sunt optimiste.
Adrian Negrescu, consultant economic: Această creștere economică este una fragilă pentru că inflaţia și accentuarea blocajului financiar vor influența dinamica economiei în perioada următoare.
Emilian Duca, analist economic: Sunt anumiți factori care pot afecta negativ creșterea economică – revenirea unui nou val pandemic grav, în condițiile în care avem un semi-eșec al campaniei de vaccinare.
În plus, dependenţa de import atârnă tot mai greu, atrag atenţia economiştii. Mare parte din creşterea economică raportată de statistică vine din consum, ceea ce înseamnă că în loc să se întoarcă în buzunarele consumatorilor, pleacă în străînătate, pe facturile produselor importate.