Mii de elevi şi studenţi şi-au luat joburi de vară pe timpul vacanţei
Toamna se numără câştigurile de peste vară! Mii de elevi şi studenţi au renunţat la distracţie în aceste luni şi s-au angajat! Patronii i-au aşteptat cu braţele deschise şi cu oferte tentante.
De Redactia Observator la 15.08.2018, 00:55Toamna se numără câştigurile de peste vară! Mii de elevi şi studenţi au renunţat la distracţie în aceste luni şi s-au angajat! Patronii i-au aşteptat cu braţele deschise şi cu oferte tentante. În restaurantele şi barurile de pe litoral sau chiar în cabinetele de avocatură din oraşe, tinerii au strâns şi câteva mii de euro.
Cristina este studentă la Academia de Studii Economice din Capitală. La cei 20 de ani ai săi, ştie exact ce trebuie să facă pentru a conduce, cu succes, o afacere în turism. Vara aceasta a lăsat deoparte ochelarii de soare şi crema de protecţie şi a trecut la şorţ, într-un restaurant din Snagov.
În acest domeniu, angajaţii fără experienţă sunt plătiţi cu salariul minim pe economie, adică puţin peste o mie de lei. Dar câştigul poate fi dublat de bacşiş. La nivel naţional sunt disponibile aproape 3.400 de locuri de locuri de muncă sezoniere pentru studenţi, arată datele. Cele mai multe sunt pentru ocupaţii precum barman, ospătar, promoter sau operator call-center. Tinerii s-au orientat, însă, şi spre alte domenii, cum ar fi cel imobiliar.
MARIA HOTCA, administrator firmă imobiliare:
Avem vreo 20 care sunt studenţi şi care vin să lucreze pe timpul vacanţei. Şi de la drept, avem o fată care o să fie la medicină care a venit în timpul facultăţii.
OANA DATKI, specialist resurse umane:
Iau contact cu lumea de business, iau contact cu ce se întâmplă într-o firmă, cum se întâmplă lucrurile când trebuie să raportezi, când ai nişte obiective, deci este o experienţă absolut necesară.
Şi Dragoş îşi dă silinţa încă de pe băncile facultăţii de drept. Vacanţa de vară îi aduce câştiguri de câteva mii de lei, cu ajutorul unui job part-time, într-un cabinet de avocatură.
DRAGOŞ, student:
Oamenii sunt, uneori, greu de mulţumit şi trebuie să stăpâneşti foarte bine arta comunicării ca să poţi înţelege ce are fiecare de spus şi să îl poţi ajuta, la rândul tău.
Aproape 500 de mii de tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani au un loc de muncă, arată cele mai recente date. Ei sunt ca o gură de oxigen pentru patronii care se confruntă cu o criză tot mai acută a forţei de muncă.