Explozie de preţuri. Leguma care s-a scumpit cel mai mult în pieţe. "Mâncăm mai puţin şi răbdăm"
Este criză de legume în mai multe ţări europene, iar acolo unde acestea se găsesc, preţurile lor au explodat. În România, de exemplu, unul dintre cei mai mari importatori, salata verde, ceapa sau carofii au ajuns chiar să-şi dubleze preţul. Aşa am ajuns cu pieţele aproape goale. Comercianţii rămân cu marfa pe tarabe.
De Alex Prunean la 06.03.2023, 18:02"Salata, de exemplu, e 5 lei, ceapa verde e 3 lei, ridichiile 3 lei. Dar acum ridichiile au început să se ieftinească datorită faptului că au început să apară româneşti. Cu siguranţă şi salata, şi adeiul şi toate când or să apară româneşti preţul o să scadă", arată un comerciant.
Legume scumpe şi pieţe fără clienţi
Legume sunt, clienţi. nu prea. Speriaţi de preţurile mari din ultima perioadă, oamenii trec tot mai rar prin piaţă, iar cei care ajung ori cumpără mai puţin, ori chiar deloc. "Foarte scump totul. Eu nu pot să înţeleg ce se întâmplă. Vedeţi că nu e nimeni în piaţă, numai vânzători", spune o femeie. "O frunză de pătrunjel, 2 lei. Un kilogram de ardei 28 de lei!", se plânge ea. "Cel puţin cu 60%, 70% mai scumpe. Trei bucăţele de ficat şi alea 50 de lei. Nu avem ce face. Mâncăm mai puţin şi răbdăm", oftează o altă clientă.
Printre cele mai scumpe produse sunt verdeţurille, care aproape şi-au dublat preţurile. "În urmă cu exact doi ani, o legătură de pătrunjel, una de mărar, o ceapă verde, dar şi o salată verde puteau fi cumprate din această piaţă cu 7 lei. Astăzi, pentru aceleaşi legume am plătit 12 lei, iar cel mai mult s-a scumpit salata, care şi-a dublat preţul", spune Alex Prunean, reporter Observator.
- Reporter britanic uimit de abundența de legume din Piața Obor în timp ce UK se confruntă cu o criză de...
- Preţul unui singur castravete, într-un magazin din vestul Europei: 3,29 euro. "Am zis că nu văd bine!"
- Ionuţ a mizat pe cea mai consumată legumă din lume, dar afacerea nu dă roade. Cu cât se vinde 1 kg
Cât s-au scumpit legumele
Scumpirile se văd nu numai în buzunarul clienţilor, ci şi în cel al vânzătorilor, care au rămas cu marfa nevândută pe tarabe. "Nu cred că există vreun produs la care să se fi păstrat preţul. Comparativ cu ce era în anii trecuţi, la orice s-a scumpit", susţine Lucian Dodea, vânzător. "Nu ştiu. Veneau şi cumpărau un kilogram de ardei, acum cumpără două, trei bucăţi. Cam asta e!", adaugă el.
În mare parte, vorbim despre legumele aduse din import, ale căror preţuri sunt influenţate de marile burse de legume din lume. Iată şi câteva cifre concrete. În 2021, de exemplu, o legătură de ceapă verde costa 2 lei. Acum, este 3 lei. Asta, în timp ce salata a ajuns de la 2,5 lei la 5 lei. Pătrunjelul şi mărarul şi-au dublat preţurile, în timp ce cartofii au ajuns la 4 lei.
"Preţul dictează depozitele care importă. Încă nu au venit multe verdeţuri româneşti. Sigur, când or să apară, probabil că preţul o să scadă considerabil, dar momentan, fiind foarte multe produse de import, de aceea sunt foarte scumpe", explică Lucian Dodea, vânzător.
Criză de legume în Marea Britanie
Iar dacă în România, deocamdată doar preţul îi ţine pe oameni departe de tarabe, în Marea Britanie, de exemplu, legumele aproape că nu se găsesc deloc. Este şi motivul pentru care jurnaliştii de la Financial Times au lăudat Piaţa Obor din Bucureşti pentru diversitatea legumelor şi tarabele îmbelşugate.