Fermele de vaci, pe cale de dispariţie în România. Care sunt motivele
Fermele de vaci sunt pe cale de dispariţie în România! Tot mai mulţi fermieri renunţă la afaceri, pentru că ies în pierdere în lupta cu importurile şi cu intermediarii. Deşi primesc cel mult 1 leu şi 50 de bani pe litrul de lapte, până la raft preţul se triplează.
De Redactia Observator la 04.01.2020, 00:02Fermele de vaci sunt pe cale de dispariţie în România! Tot mai mulţi fermieri renunţă la afaceri, pentru că ies în pierdere în lupta cu importurile şi cu intermediarii. Deşi primesc cel mult 1 leu şi 50 de bani pe litrul de lapte, până la raft preţul se triplează. Asta pentru că laptele trece prin mai multe mâini până în galantare, toate dornice de profit.
Până cel târziu în luna martie, această fermă va râmâne fără animale. Ionuţ Olteanu a decis să îşi vândă tot efectivul de 70 de bovine, după cinci ani în care afacerea s-a dovedit neprofitabilă.
IONUŢ OLTEANU, producător agricol: Le vindem din raţiuni pur şi simplu economice. Laptele pleacă între 1 leu şi 1,4 lei din fermă şi ajunge pe raft, minim, cel mai slab lapte care se vinde în hipermarket la 3 lei. Este o mare discrepanţă între cu cât pleacă laptele de la producători şi cu cât se vinde în comerţ.
În curând, fermele cu sub 100 de capete vor dispărea, estimeză fermierul. Ca să rezişti pe piaţă este nevoie de investiţii masive în exploataţii mari. Forţa de muncă este însă tot mai greu de găsit, iar băncile împrumută fermierii cu obânzi colosale, agricultura fiind considerată o afacere riscantă.
IONUŢ OLTEANU, producător agricol: Mai puţin de 10% din crescătorii de animale sunt ok şi o duc bine. Ceilalţi 90% şi este şi cazul nostru sunt plini de datorii şi nu reuşesc să facă profit din creşterea animalelor.
În supermarketuri un litru de lapte românesc se vinde în medie cu 5 lei, un preţ de 3-4 ori mai mare faţă cât încasează producătorul.
DORIN COJOCARU, preşedintele Patronatului Lactatelor: Până la raft avem transport, analize de laborator. Exista foarte multe costuri de procesare, de la energie, salarii, CAS, impozite, ambalajele. La poarta fermei dacă ar fi un preţ să zicem x, el se dubleaza la poarta fabricii, iar pe raft adaugati tva-ul plus marjele supermarketurile.
Mulţi români spun că nu i-ar deranja preţul, dacă banii s-ar duce mai mult spre fermieri, şi mai puţin spre intermediari.
România mai are în prezent sub două milioane de capete de bovine, cu 30% mai puţin faţă de 2007, anul aderării la Uninuea Europeană, şi cu 60% mai puţin faţă de anii 90.