Fermierii speră la un an mai bun pentru recolta de cereale. Oamenii așteaptă ploile, în lipsa unui sistem de irigaţii
Ar trebui să fie un an agricol bun. Cel puţin asta speră fermierii, care spun că, cel puţin deocamdată, culturile de grâu, orz şi rapiţă arată bine. Însă asta s-ar putea schimba rapid. Oamenii stau în continuare la mila cerului. În lipsa unor sisteme de irigaţii, aşteaptă să plouă în a doua jumătate a lunii mai ca să fie siguri că au ce recolta la toamnă.
De Redactia Observator la 09.05.2023, 11:59Fermier: Plantele s-au dezvoltat foarte bine, avem şi ceva umiditate în sol, dar nu este suficient, aşteptăm precipitaţii, pentru că, aşa cum spune acea vorbă, avem apă în mai, avem mălai.
Deocamdată culturile par să fie pe drumul cel bun.
Leonard Cicic, fermier: Se dezvăluie spicul, şi de aici încolo, urmează faza finală a culturii şi apoi recoltatul. Cu siguranţă putem spune că va mai bun decât anul trecut.
Doar că, în lipsa unor sisteme de irigaţii, oamenii depind în continuare de vreme.
- Unul din 4 copii români a avut un părinte plecat la muncă în străinătate, în ultimul an. Destinaţiile...
- Incendiu izbucnit la o rulotă aflată în apropierea unei case, în Vâlcea. Patru bărbaţi au ajuns la spital cu...
- Propunere legislativă pentru legalizarea posesiei de canabis pentru consum propriu. Cine sunt iniţiatorii
Cornel Stroescu, fermier: La suprafaţă, este ceva umiditate, dar la adâncime nu este suficientă. Sperăm să se anunţe ploi, dacă nu, vom avea probleme. Se discută de peste 30 de ani de reabilitarea sistemului de irigaţii şi să funcţioneze aşa cum au funcţionat înainte de 89'. Iarăşi s-au început lucrările de reabilitare al sistemului, dar, cum spuneam, s-au început de 30 de ani şi din păcate, nimic finalizat.
Cheltuielile sunt mai mari acum, în condiţiile în care s-au scumpit îngrăşămintele
Felix Odină, fermier: Avem nişte culturi foarte frumoase, dar, pentru a le menţine în starea asta a fost nevoie de tratamente.
Cornel Stroescu, fermier: Cheltuielile au crescut de trei ori mai mult faţă de un an normal.
sau până la anul 2020, când achiziţionam azotul cu 1200-1300 lei tona, în momentul de faţă a fost achiziţionat cu preţul de 3000-3500 de lei.
Din cauza umidităţii, în ultima vreme au apărut mulţi dăunători în sol, aşa că agricultorii spun că au folosit mai multe substanţe decât în anii trecuţi.