Jocurile piramidale cu monede virtuale au sărăcit milioane de români
După Caritas şi FNI, două dintre marile escrocheri financiare care au sărăcit milioane de români, jocurile piramidale cu monede virtuale fac victime printre cei dornici de câştiguri peste noapte.
De Redactia Observator la 20.11.2018, 00:09După Caritas şi FNI, două dintre marile escrocheri financiare care au sărăcit milioane de români, jocurile piramidale cu monede virtuale fac victime printre cei dornici de câştiguri peste noapte. Profitând de neştiinţa şi naivitatea multor români, afacerile cu aşa zise criptomonede sunt de fapt nişte scheme păguboase care au adus deja zeci de oameni în pragul sinuciderii. Reporterii În Premieră au reuşit să pătrundă într-o astfel de reţea.
Cristi Călina era acum trei ani un simplu vânzător de termopane. Azi, are conturile doldora pentru că în România este liderul afacerii cu iz de joc piramidal. Pare incredibil ca în țara Caritas-ului și a FNI-ului, 40 de mii de românii au putut fi convinşi să investească într-un sistem ca ONE COIN, adică într-o monedă sau mai bine-zis o criptomonedă, pentru că e virtuală. A nu se confunda, totuşi, cu Bitcoin şi alte monede digitale autentice care pot fi cumpărate direct, fără intermediari. În schimb, din fenomenul ONE COIN nu poţi face parte decât prin recomandare. În final, când îţi dai seama că un prieten te-a atras în capcană sentimentul e copleşitor, ne avertizează Cezar, un tânăr care astăzi e in pragul sinuciderii.
A cumparat One Coin de peste 50 000 de euro: banii lui, ai familiei și ai unor prieteni, pe care i-a asigurat că investeşte şi pentru ei. Spune că a făcut asta pentru că i s-a garantat un câştig de 500 de mii de euro. Aşa că a predat, la propriu, o sacoşă cu bani la sediul companiei, însa o dovadă scrisă a plăţii n-a primit: pentru evitarea comisioanelor, i s-a explicat. Un an şi jumăte mai târziu a căzut cerul peste el.
Cezar, victimă: N-am bani de curent, de chirie, de paine azi, vreau banii acum. Nu vreau suma promisa, măcar 10 000. Prietenul care m-a adus în schema și în care am avut încredere mi-a zis că nu-mi mai poate da înapoi niciun leu. I-am zis: Prietene, vrei să mă sinucid? L-am amenințat cu poliția și mi-a râs în nas: Iau 3 ani cu suspendare și gata! A zis ca pot folosi monedele pe platforma aia a lor să cumpar ce vreau. E o păcaleală.
Adevarul e că, teoretic, există o platformă cu o gamă de produse ce pot fi cumpărate cu One Coin. Dar târgul demonstrează că în realitate nu ai pe ce să-ţi cheltuieşti banii din puşculiţa virtuală. Nu sunt nici produse electrocasnice, nici jucării sau vacanţe sau alte bunuri care fac parte din viaţa cotidiană. În schimb, oferta conţine haine second hand, icoane, săpunuri, magiunuri și fursecuri la caserolă.
Cristi Călina, lider al reţelei One Coin în România: Şi vom aduce mai mult gem si mai multa dulceață. În momentul cand deal-ul este activ dispare in cateva minute. Cineva a achizitionat o masina acum un an de zile si nici macar n-a facut o fotografie sau un video, pentru ca n-a vrut sa faca acest lucru.
Aşadar, îmbogăţiţii din One Coin sunt discreţi. Nu vor sa ni se arate încă. În România, aşa-zisa moneda digitală nu a preocupat pe nimeni, în vreme ce, În Italia, schema a fost declarata joc piramidal și promotorii ei - amendați cu 2,5 milioane de euro. În Germania, Fiscul a blocat 29 de milioane în conturile unei firme care facea tranzactii in numele One Coin. Franţa se declara depăşită de fenomen, despre care crede ca le-a produs escrocilor profituri de miliarde.